Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Statliga SBAB föregår ej med gott exempel

Lördag, 16 Januari 2010

I media har det rapporterats de senaste dagarna om att de anställda på statliga SBAB får högre bonusar om de säljer stora lån. Vad kan man säga om detta då?

Jo slutledningen av detta är knappast positiv som väl ingen annan heller har kommit fram till. Men tydligen tänkte de på SBAB inte speciellt långt när de kom på denna underbara idé.

Det är väl inte speciellt längesen som en stor finanskris startade i USA till stor del pga att folk inte kunde betala tillbaka sina bolån. Och hur skapar men en situation där folk inte får råd att betala tillbaka sina lån?

Svaret på detta är ju också ganska givet. Nämligen helt enkelt att låna ut mer pengar till folk än vad de klarar av att betala tillbaka. Och hur ska man tro att en anställd som får större bonus vid försäljning av stora lån resonerar vid ansökningar? Knappast är det så att han är extra benägen att tipsa ansökarna om att deras ekonomi inte är tillräckligt stark för lånebeloppet.

Nu ska ju självklart sägas att detta inte alltid måste vara fallet men risken är iaf klart mycket större än ifall man inte skulle ha större bonusar vid stora lån.

Alltså är det dags för SBAB att ändra sina regler så att de statliga bolagen föregår med ett gott exempel istället för tvärtom.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg