Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Ränteskillnadsersättning

Ränteskillnadsersättning - Har du ett bolån med bunden ränta som du vill betala tillbaka i förtid kommer du att få betala något som kallas ränteskillnadsersättning, vilket är en avgift som ska täcka långivarens egna kostnader som uppstår när du avbryter ett bundet lån i förtid.

För bundna lån så är det nämligen normalt så att långivaren själv har lånat in din summa för en bestämd ränta under din bindningstid, alltså att även långivaren har ett bundet lån på samma period. Detta lånet kommer långivaren därför att ha kvar efter det att du löst ditt lån och det kommer då att kosta pengar. För att långivaren inte ska förlora pengar på detta får du därför ersätta dem för de kostnaderna.

Detta gäller bara för lån med bunden ränta. Lån med rörlig ränta kan du lösa i förtid när som helst med tre månaders intervall (då ett rörligt lån egentligen har tre månaders bindningstid). Då behöver du inte betala ränteskillnadsersättning, eftersom banken inte har några merkostnader.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt SMSlån


Välj löptid
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.