Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Minskning av obetalda SMSlån

Lördag, 04 September 2010

Det är inte ofta det kommer positiva nyheter om SMSlån eller andra mikrolån i media. Men nu har faktiskt lite bra statistik presenterats. Det är nämligen så att antalet obetalda SMSlån som föranledde att långivarna ansökte om betalningsföreläggande hos Kronofogden har minskat kraftigt.

Under det första halvåret i år inkom det 15 939 ansökning till Kronofogden som rörde olika former av mikrolån. Nu är detta ju ingen låg siffra men om man jämför med de 23 465 ansökningarna som skickades in under samma tid förra året blir det en minskning med hela 32 %.

Nu får man bara hoppas att detta trendbrott även håller i sig i framtiden. Det är bara att önska att antalet ansökningar även kommer att fortsätta att minska under den närmaste tiden.

Varför har anmälningarna minskat?

Det är alltid viktigt att fundera på anledningar till att olika saker händer. Och tittar man runt lite i media så kan man där se vad de tror ligger bakom, sen kan man ju självklart tänka lite själv också.

Konjunkturen - Att den ekonomiska krisen verkar vara på tillbakagång har ju inneburit att fler får mer pengar. Detta är något som klart borde innebära att färre inte kan betala.

Granskning av låneförmedlarna - Konsumentverket har som vi skrivit om flera gånger gjort en stor granskning av låneförmedlarna. Något som troligen har inneburit fördelar för låntagarna som till slut innebär färre obetalda lån.

Alltomlån.com - Självklart måste jag som driver en sajt som denna hoppas att vi och andra som driver liknande sajter har haft en positiv påverkan. Detta dels genom att informera om riskerna men även genom prisjämförelser som går att hitta. Det har ju tidigare funnits många långivare som tagit ut närmare ockerpriser för lånen. Dessa borde ju få svårare när det finns många ställen som jämför priser.

Tidigare fanns det också ganska många sajter som bara pratade om de positiva aspekterna av mikrolån. Dessa har numera till stor del försvunnit och ersatts med sajter som tar upp både det positiva och negativa.

Konsumentverket - Konsumentverket har jobbat med att få ut information som visar på de dåliga sidorna av mikrolån. Detta är något som klart borde påverka. Janne Åkerlund, informatör hos Kronofogden säger. "Det är ett resultat av vårt arbete att hela tiden informera om de negativa konsekvenserna av obetalda lån. Det är dyrt att köpa 3 000 kronor för 3 600."

Vilka är det som inte betalar?

Fortsatt är det så att de yngre låntagarna blir bättre och bättre på att betala tillbaka som planerat. Andelen personer mellan 18 - 25 år som inte betalat har minskat från 40 % till 20 %, vilket är en stor sänkning.

Om man tittar på statistiken verkar det vara männen som har bättrat sig mest då det numera är 51 % av de obetalda lånen som tagits av män. Förra året var det 53 %.

Andelen mikrolån

Ofta kan det i media låta som att mikrolånen står för de allra flesta betalningsförelägganden som Kronofogden utfärdar. Detta stämmer verkligen inte då det kom in cirka 600 000 ansökningar första halvåret i år. De 15 939 ansökningarna som gällde mikrolån utgör därför inte någon större del av det totala.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020