Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Långivare som ger mikrolånen dåligt rykte

Lördag, 03 Maj 2014

Jag har alltid försvarat att det finns mikrolån på marknaden då jag inte tycker att själva lånet ska förbjudas. Bara för att jag själv anser att det är för dyrt behöver det ju inte betyda att andra också gör det. Men det finns långivare som jag inte tycker har något på marknaden att göra.

Jag har tidigare flera gånger uttalat mig om att jag inte gillar det här med en ansökningskod. Att betala för att få ansöka om ett lån och sedan bara bli av med pengarna ifall låneansökan inte skulle gå igenom gillar jag inte alls. Även om det här bara handlar om ca 25 kr eller något liknande gillar jag det inte alls.

Men det finns tyvärr företag som är betydligt värre än så. Cashking.nu är en sådan sida som man borde hålla sig borta från. Cashking är inte företaget bakom utan det är Capital Adventure KB. Du kan själv göra en sökning i Google så hittar du vad andra har skrivit om detta företag, du får självklart skaffa dig din egna uppfattning om dem men jag gissar att du inte direkt kommer att vara positiv. Här ska jag enbart prata om vad de säger på sin egna sida.

Sverige största förmedlare

De säger sig själva vara Sveriges största förmedlare av SMSlån och det kanske kan stämma då jag på rak arm inte kommer på någon som direkt jobbar på detta viset. Då gissar jag att de menar att de är någon form av Lendo fast för mikrolån.

Tittar man noga på det hela så skulle vi här på Alltomlån.com också kunna räknas som förmedlare av SMSlån då vi faktiskt har länkar till sådana sajter. Räknar man på detta vis så skulle jag gissa på att Cashking inte längre är störst i Sverige på detta även om det inte är vi som förmedlar fler lån. Tror definitivt att det finns andra sidor här på nätet som förmedlar fler lån än vad de gör. Men det är ju bara en gissning från min sida. Gör jag en sökning på SMSlån, SMS lån eller mikrolån i Google så hittar jag iaf dem inte på några av de första sidorna i sökresultaten vilket tyder på att de inte har några jättemängder med trafik. Men de kanske får trafik från andra sökord än de vanligaste.

Förmedlingsavgift / Uppläggningsavgift

Detta är den klart värsta saken med denna låneförmedlare. Lendo och andra låneförmedlare tar inget betalt alls av den som lånar för att de förmedlar ett lån. Istället får de betalt av långivarna för att de har skaffat en kund åt dem. På exakt samma sätt fungerar det på alla webbsidor där man kan hitta jämförelser av lån osv. Vår sida är inget undantag.

Cashking tar dock ut 495 kr i en förmedlingsavgift. Detta är motsvarande vad flera långivare tar ut ifall de lånar ut pengar i form av ett privatlån. De kallar det då för uppläggningsavgift och ska täcka kostnader som långivare har i form av arbete osv för att ett lån ska skapas. Vanligt är att denna avgift kan förhandlas bort eller att de helt enkelt inte tar ut någon uppläggningsavgift.

Cashking har dock tagit detta ett gäng steg till då de tar ut 495 kr i Förmedlingsavgift / Uppläggningsavgift oavsett ifall en ansökan sedan blir godkänd eller ej. Så det är alltså fullt möjligt att en person som vill låna pengar får betala 495 kr för att ha skickat in en ansökan som sedan blir nekad. Detta om något skriker till mig om att man borde undvika denna långivare.

Sen exakt om det är 495 kr som de tar ut är också lite svårt att veta då de även skriver "Vi tar ut en förmedlingsavgift på 619:- för mikrolånsansökningar". Detta under avdelningen för vanliga frågor, iaf finns den formuleringen idag när jag skriver detta inlägg.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är den ränta som man får ut ifall man slår ihop alla kostnader som tillkommer med ett lån och sedan slår ut det på årsbasis. Då mikrolån är kort blir räntan här väldigt hög. Den korta förklaringen av vad effektiv ränta är var detta. Nu varför jag finner deras lite intressant.

De säger att den effektiva räntan för ett lån på 1 000 kr är 1 410,33 % då kostnaden är 250 kr för lånet och pengarna lånas under 30 dagar. Visst den summan får jag också ut när jag för in dessa siffror i en sådan kalkylator.

Det som de då har valt att inte ta med är deras förmedlingsavgift. Rent juridiskt kanske de inte måste räkna in den då det ju faktiskt inte är de som lånar ut pengar utan någon annan där det säkert kostar ju 250 kr för att få låna denna summa. Dock får en person som lånar via Cashking verkligen betala detta så den totala summan för denna person bli högre och lägger man på deras 495 kr på uträkningen får man en effektiv ränta på 87 367 %. Vilket bara låter "lite" högt enligt mig.

Men som sagt var kanske de inte behöver skriva ut detta rent juridiskt men det ändrar ju inte faktumet att detta är vad räntan blir för en person som vill låna via dem. Alltså ytterligare en varningssignal.

Bort med dåliga långivare

Det finns många långivare som sysslar med mikrolån som gör detta på ett seriöst sätt. Sen om man tycker att deras kostnader är för höga är en annan sak. Tittar man på statistiken över deras vinst osv så måste de ta ut dessa priser för att gå ihop. Jag tycker iaf att det är okej att de som jobbar seriöst på marknaden ska finnas kvar där och det är ju liksom ingen som tvingar någon att låna pengar av dem.

Det är aktörer som dess som inte borde vara kvar då de inte tillför något vettigt alls utan bara ger branschen ett dåligt rykte. Jag kan bara hoppas att inte många har lånat pengar via dem då det finns så många andra alternativ som är bättre.

Paycash.se

Detta är också en låneförmedlare som drivs av samma företag och som har liknande regler då det kostar 495 kr att ansöka oavsett svar. Sen har de lite andra siffror för vad själva lånet kostar men det är en annan sak.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020