Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Låna snabbt men fundera långsamt

Fredag, 11 December 2020

Snabblån och att låna snabbt har fått en aningen negativ klang på senare år och denna typ av lån har framför allt kopplats ihop med höga avgifter. Men i grunden när man pratar om snabblån, så handlar det om att kunna ta ett lån snabbt och att få sina pengar in på kontot på kort tid.

Att det går snabbt från att man beslutat sig för att man vill ha ett lån tills dess att pengarna finns tillgängliga kan knappast ses som något negativt och den biten bör istället belysas positivt. Vem vill inte ha en smidig process och snabba utbetalningar?

Jag kan tycka att det är lite olyckligt att begreppet snabblån är förknippat med små, dyra lån i första hand. Visst måste denna typ av lån ha någon typ av samlingsnamn men det är inte alltid det blir helt rätt. De har kallats för SMSlån eftersom tanken var att man kunde ansöka via SMS och även mikrolån för att lånen nästan alltid var små (några tusenlappar) och med kort återbetalningstid.

Inget namn är perfekt, även om jag tycker att mikrolån var ett av de bättre namnen. Det sa egentligen bara att det handlade om ett mindre lån, vilket normalt är fallet för denna typ av lån. Ett sådant lån kan möjligen gå snabbt att få utbetalt, men det är ingen garanti.

Det kan ta ett antal dagar beroende på när man ansöker, vilken bank man har osv. Det är inte heller längre vanligt att man ansöker om lånet via SMS nu för tiden, utan det sker oftast via hemsidan. Man kan dock givetvis besöka hemsidan på mobiltelefonen.

Att låna pengar snabbt handlar om att ha en smidig låneansökan, en smidig process för att godkänna ansökningar på kort tid och att få ut pengarna till kunden snabbt och enkelt. Så som man skulle vilja att alla lån funkade. Den som vill låna måste givetvis alltid ta sig tid att fundera igenom sitt lån och att jämföra och leta efter ett prisvärt alternativ först.

Låt beslutet ta lite tid

Föreställningen om snabblån som något negativt bygger till stor del på att folk ska låna utan att tänka och att man har lånet som någon slags snabb lösning istället för att ha pengar på fickan som man betalar med. Men jag vill säga att det går fint att låna ansvarsfullt även här.

Det handlar om att ta sig tid att tänka i förväg. Att fundera på om man verkligen behöver ett lån. Om man verkligen behöver den där saken man har tänkt köpa för de lånade pengarna. Om man har råd med ett lån just nu. Det är väldigt bra att kunna ha en snabb och smidig låneprocess och att pengarna kommer in snabbt när man väl har ansökt, men innan dess måste man ta det lugnt och vara lite långsam.

Problemet med små dyra lån är att folk tar dem när de inte borde ta dem. Att de lånar med hög ränta för att betala onödig konsumtion eller som en tillfällig lösning på ett bestående problem (t ex för att täcka upp räkningar eller liknande som de inte har råd med). Det är här man måste försöka tänka om och bli bättre.

Lösningen är inte uppenbar och det är ett långsiktigt arbete som krävs. Men det handlar förmodligen till stor del om att förändra ett beteende och att öka kunskapen om lån, räntor, skulder och skuldfällan, samt att rent allmänt arbeta för att framför allt unga ska få de verktyg som krävs för att de ska kunna sköta om sin ekonomi bättre och kunna ta mer ansvar för sina pengar.

Att införa privatekonomi som ämne i skolan kan jag tycka är en bra start, så att man får bättre koll på hur man ska sköta om sin ekonomi samt att man vet fördelarna med att spara och riskerna med att låna osv. Mer information om olika lån och krediter och hur dessa kan påverka din ekonomi om du lånar är också bra, vilket till viss del har börjat hända.

Det ligger dock fortfarande stort ansvar på individen. Att man själv kan tänka efter och ansvara för sin egen ekonomi och att man därför verkligen kollar upp hur mycket det kommer att kosta varje månad och att man har råd till den extra kostnaden. Så att man inte får en otrevlig överraskning senare och får svårigheter att betala.

Man ska även se till att sålla bland de erbjudanden som finns. Det finns många långivare och att ta första bästa långivare är ingen bra idé. När man vill låna pengar snabbt ska man så klart kolla igenom de långivare som erbjuder denna typ av lån och verkligen göra klart för sig vilka som har lägst ränta och bäst priser.

Det kan skilja mycket mellan de dyrare och de billigare långivarna, så om man kan ta sig tiden att jämföra innan man lånar så kan man spara mycket pengar. Du kan exempelvis besöka Snabblan24.nu där du kan du jämföra ett stort antal snabblån och se vilket som är billigast och hur snabbt de betalas ut.

Lånet får gärna vara snabbt när man väl ska ha det

För den som har funderat igenom om ett lån är en bra idé och som har räknat på det hela och bestämt sig för att det är helt ok att låna (trots att denna typ av lån är lite dyrare än större privatlån), är det så klart bara bra om det är smidigt att låna.

Jag tror inte att någon vill ha en långsam och omodern process när de lånar. Förr i tiden tog det sin tid när man kanske var tvungen att besöka banken eller ringa in, komma överens om lånevillkoren, få papper hemskickade med snigelposten samt skriva på och skicka tillbaka på samma långsamma vis. Det tog sedan ytterligare tid innan allt var administrerat och ovanpå detta även ett flertal dagar innan pengarna dök upp på kontot.

Nu för tiden har det blivit så mycket mer effektiviserat. Man ansöker online och fyller i all information direkt, på bara några minuter. Man identifierar sig direkt med Bank-ID och signerar digitalt. Om långivaren har öppet så kan de gå igenom ansökan mer eller mindre direkt och ge svar på kort tid.

Om du blir godkänd betalas pengarna ut inom någon dag. I vissa fall kan det gå ännu snabbare, men man ska också komma ihåg att förutsättningarna för detta är ganska snäva. T ex att man har ett konto hos en bank som långivaren samarbetar med. Men grundtanken är att den som ansöker om lån ska kunna få sina pengar inom någon arbetsdag.

Det är givetvis så man vill att det ska vara. Vare sig man tar ett stort privatlån på 200 000 kr eller ett litet på 5 000 kr. Inte för att man vill ha pengarna på minuten för att bränna dem på alkohol eller något annat oansvarigt, utan för att det är effektivitet och smidighet som är kung i dagens digitala samhälle. Vi förväntar oss alla att allting ska vara snabbt, smidigt och optimerat för bästa möjliga kundupplevelse.

Det gäller även lån, och att det går snabbt och enkelt att ansöka och snabbt och smidigt att få pengarna är så klart en del av det. Snabba lån behöver inte vara något negativt utan handlar helt enkelt om att det finns en snabb hantering av lånet från ansökan till utbetalning, så att den som har kommit fram till att ett lån är bästa lösningen för just dem, också kan få bästa servicen.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020