Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Konsumentverkets granskning

Tisdag, 24 Augusti 2010

Tidigare på året har Konsumentverket granskat 29 SMSlåneföretag. 29 som nästan är alla som finns för tillfället här i landet. Denna granskning gjordes som vi tidigare skrivit om pga att företagen erbjöd räntefria lån till en engångsavgift. Detta är något som strider mot reglerna som säger att all vinst måste tas ut i form av ränta. Avgifterna som låneföretagen tog ut får bara täcka deras direkta kostnader för ett lån. Alltså skulle de tidigare inte ha tjänat några pengar men haft väldigt höga omkostnader.

Och vi ska nog inte tro att de som tillhandahåller SMSlån gör detta för att vara några samariter så granskningen var nog behövlig.

Efter denna kontroll från Konsumentverket har faktiskt 20 bolag antingen helt tagit bort avgiften eller sänkt den till mellan 100 - 150 kr. Avgifterna låg tidigare ofta runt 400 - 450 kr.

Istället tar de numera ut pengarna i form av ränta vilket medför positiva saker för konsumenterna. Det är ju nämligen så att låntagarna får tillbaka 30 % av räntekostnaderna på skatten.

Runt 10 av företagen har sagt att de har sänkt sina avgifter. Men de har inte klart visat vad deras avgifter täcker vilket har gjort att Konsumentverket har givit dem en ny chans till att förklara sig. Vilket de bör göra då verket annars inte tvekar på att dra företagen till Marknadsdomstolen.

Det är dock så att kostnaderna (innan skattelättnaden) inte har sänkts då SMSlångivarna har höjt sina räntor med lika mycket som de har sänkt sina avgifter.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020