Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Ibland blir man bara trött på media när det gäller mikrolån

Söndag, 16 September 2012

Jag vet att jag har varit inne på detta ämne tidigare vid ett flertal tillfällen men jag tycker det är skrämmande hur media skriver om mikrolån.

Det första jag ska göra klart är att jag aldrig själv har tagit ett mikrolån och jag har inga planer på att göra detta då jag tycker att det är för dyrt i de allra flesta fallen. Jag har även så stora marginaler i min ekonomi att jag aldrig har varit i behov av detta. Dock tycker jag inte på något vis att man ska förbjuda denna typ av lån då det i mina ögon är upp till individen att bestämma själv ifall den vill låna eller ej.

Expressen ger sin in i kampen

Expressen som är en del av media och därmed självklart även jobbar stenhårt för att motarbeta denna typen av lån har hakat på det alla andra har skrivit om de senaste dagarna. Detta är nämligen att Kredit365 har ett lån med en effektiv ränta på över 23 700 %.

Det är absolut inget snack om att detta är en väldigt hög ränta men hur intressant är det egentligen att veta vilken effektiv ränta ett mikrolån har? Jo det kan vara intressant för att jämföra två olika identiska lån men annars är det en ointressant siffra. För den räknas ju nämligen ut på årsbasis vilket innebär att det är samma sak som att säga att du skulle låna pengar och sedan fortsätta att låna pengar för att betala tillbaka de lånade pengarna i ett helt år. Vilket självklart inte rimligt.

"För låntagaren kan det vara svårt att första hur mycket ett lån kommer kosta - därför finns termen effektiv ränta." Skriver de för att tala om hur bra det är med effektiv ränta. Då är min fråga hur enkelt det är att veta hur mycket något kostar om det har X % i effektiv ränta. När det gäller bolån eller privatlån kan det vara bra. Men är det inte mycket smidigare att istället säga att ett lån på 1 000 kr skulle kosta 568 kr. I mina ögon är detta mycket lättare att förstå än att den effektiva räntan ligger på 23 707 %. Fast det kanske bara är jag.

Vidare ska vi ju även komma ihåg att det alltid är de dyraste exemplen som tas upp. Det finns faktiskt långivare som är betydligt billigare. Kredit365 har själva en kostnad på 193 kr för den som är ny kund. Eller 756 % i ränta som det är.

Tänk vad gott det skulle vara den dagen som det handlade om en normal granskning av denna bransch och inte ett försök att smutskasta allt hela tiden. Det är något som jag skulle vilja uppnå. För målet ska ju utan tvekan vara att få ner antalet personer som hamnar hos Kronofogden med skulder som kommer från mikrolån.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020