Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Finland förbjuder SMSlån på natten

Lördag, 17 Oktober 2009

I Finland har riksdagen kommit fram till ett intressant beslut om SMSlån. De har nämligen bestämt att det ska vara förbjudet att betala ut pengar efter klockan 23:00 på kvällen. Skickar man in en ansökan som godkänns efter klockan 23:00 kommer pengarna inte att betalas ut förrän morgonen efter.

Motiveringen till detta är att "låntagarnas omdömesförmåga kan vara nedsatt på natten". Ska vi ta detta som ett tecken på att den finska riksdagen tror att alla som söker SMSlån på natten är fulla eller vad?

SMSlån är något som har ökat kraftigt i Finland på senare tid. Andra kvartalet i år godkändes 290 000 ansökning för SMSlån. Det genomsnittliga lånet låg på 2 000 kr per år. Totalt lånades cirka 580 miljoner kronor ut. För detta fick låntagarna betala 155 miljoner kronor i avgifter för lånen, vilket är 27 procent.

Beslutet mot SMSlån på natten kommer att införas om tre månader. Då kommer ansökningar efter 23 betalas ut som tidigast efter klockan 07 morgonen efter.

Debatt om beslutet

Det som är ytterligare lite intressant med detta är att det självklart blev stor debatt i riksdagen om detta beslut. Men det var inte så att oppositionen bara var mot att SMSlån skulle få betalas ut på natten utan de ville att man inte ens ska få söka lån alls på natten. Något som jag personligen tycker låter ganska konstigt då jag klart anser att det är upp till varje individ att bestämma om de vill söka ett sådant lån eller ej. Och då ska man också ha rätten att göra det när man så önskar.

Folk måste enligt mig ha rätt att ta egna beslut och själva bestämma om de är bra eller ej.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020