Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bra exempel på varför effektiv ränta inte fungerar för mikrolån

Fredag, 04 Januari 2013

Som en del av arbetet med denna sida ingår det att kolla runt på de olika långivarna som erbjuder mikrolån. När jag besökte en sådan fick jag se ett bra exempel på varför det inte alls fungerar med effektiv ränta för mikrolån.

Säg att du önskar låna 1 000 kr av någon vän eller släkting. Denna svarar visst jag kan låna ut denna summa till dig under 30 dagar men för detta vill jag ha 30 kr. Att betala en krona per dag man lånar pengar är ju inte något högt pris direkt. Det kan ju knappast kallas för ocker direkt.

Men om man då skulle titta på vad den effektiva räntan blev för detta lån så upptäcker man visst att den blir hela 42,58 %. Detta att jämföra med bolån med effektiva räntor som för närvarande ligger runt 4 %. Alltså är den effektiva räntan för detta lån väldigt hög men innebär det att lånet är dyrt för den delen?

Eftersom det bara finns ett rimligt svar på denna fråga och det är nej så måste man ju även dra slutsatsen att det inte är direkt jättebra att använda sig av effektiv ränta när det gäller mikrolån. Visst går den att använda för att ta reda på vilket som är dyrast av två exakt likadana mikrolån. Men mer tycker jag nog inte att den ska användas till.

Ska sägas också att det kostade 30 kr att låna av denna långivare då det var gratis för nya kunder när det gäller ränta osv men att de hade en ansökningsavgift på 30 kr.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg