Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst för långivarna att hålla sig till reglerna

Måndag, 07 Oktober 2013

Om regeringen får som den vill kan det bli ganska hårt för företagen som lånar ut pengar i form av mikrolån i framtiden om de inte håller sig till reglerna.

Bakgrunden är att regeringen anser att det lånas ut alldeles för ofta och med för höga kostnader till låntagare som egentligen inte har den betalningsförmågan som krävs för att klara av lånet.

Därför har man nu lämnat ett förslag till ny lag som ska reglera hur Konsumentverket ska kunna ta ut en avgift på upp till 10 miljoner kronor för de företag som lånar ut utan att göra en ordentlig kreditprövning först.

Konsumentverket har de senaste åren gjort ett antal granskningar av företag inom denna bransch och det har nästan alltid slutat med att företagen har fått varningar för att deras kreditprövningar har varit för dålig.

Går lagen igenom ska det därför bli intressant att se vad som händer. Nu kommer väl inte alla företag direkt att få böter på hela 10 miljoner men alla böter kommer ju att vara kännbara. Något som många kanske inte känner till är att många av långivarna faktiskt är ganska små företag. Deras hela omsättning ligger långt ifrån några 10 miljoner per år.

Generellt tycker jag väl att det är bra att man ger större möjlighet att komma åt de företagen som lånar ut för enkelt. I mina ögon ska man inte förbjuda mikrolån men det man ska göra är att förhindra att personer som inte har en ekonomi som är tillräckligt bra lånar några pengar. Har man råd så ska det vara fritt fram att välja att spendera pengarna på detta vis. Har man inte råd kan det behövas hjälp i form av att en myndighet bättre kan reglera att sådana lån inte ges ut.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020