Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Amortera eller spara

Måndag, 13 September 2010

Detta är en mycket intressant fråga som man verkligen bör ställa sig. Svaret är tyvärr inte jätteenkelt enligt mig utan det är många olika faktorer som man måste ta hänsyn till.

Personlighet

Vad man har för någon personlighet kommer att påverka beslutet stark. Själv är jag t ex mer benägen att amortera än vad jag väljer att spara. Detta är för att jag inte riktigt gillar att ta risker med ekonomin. För vi ska ju ha klart för oss att det är en risk om man väljer att spara pengarna istället för att använda dem till extra amorteringar.

Lyckas investeringarna som görs kommer man att vinna på att spara pengarna. Är det dock så att investeringarna inte blir bra finns det ju en risk att t o m gå back på de sparade pengarna. Och då hade det ju självklart varit bättre att amortera för dessa pengar. En extra amortering är ju egentligen en investering som kommer att ge avkastning i samma storlek som räntan är hög på lånet.

Finansiella läget

Vilket läge som världs och den svenska ekonomin befinner sig i påverkar ju också vilket val man bör göra. Är läget dåligt blir risken större med alla former av investeringar. Samtidigt bör man då också ta sig en funderare på jobbsituationen för om den inte är säker kan detta ju styra valen kraftigt.

Mår marknaden bra finns det ju istället större chanser att göra bra investeringar vilket i detta fall kan göra det mer intressant att investera de extra pengarna.

Din egna ekonomi

Lever du på marginalerna hela tiden är det normalt bättre att ta det säkra valet i form av att amortera extra. Detta för med sig att de fasta månadskostnaderna blir lägre och därmed blir marginalerna större.

Har man istället en väldigt stark ekonomi kan det vara läge att spara pengarna istället då man kan klara av en förlust på summan. För möjligheterna är ju större.

Ränta på lånet

Vad lånet eller lånen har för någon ränta är också en stor faktor när det gäller att amortera eller att spara pengarna. Ett bolån med bara någon procents ränta är ju inte lika viktigt att amortera extra på som ett privatlån med säg 13 % ränta.

Här är mitt klara tips iaf att man amorterar extra om det är frågan om dyra lån då det faktiskt är en mycket bra avkastning på investerade pengar.

Summering

Här har jag bara tagit upp några saker som påverkar om man ska amortera eller spara. Det finns ju självklart många fler som du säkert själv kommer på. Det viktiga är som alltid att man verkligen funderar igenom innan ett beslut tas.

Själv är jag ju som det säkert märks förtjust i att amortera då jag inte är speciellt förtjust i att ha skulder och gärna ge upp lite möjlighet till stor vinst för att bli av med dem. Därför är min grund rekommendation att man amorterar. Men detta är ju bara en egen åsikt.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg