Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Ränteskillnadsersättning

Det går att lösa ett lån i förtid och det kostar normalt inget om det inte är så att lånet har en bunden ränta. Har lånet denna typ av ränta kan du fortfarande betala tillbaka lånet i förtid men du kommer då att få betala något som kallas för ränteskillnadsersättning.

Varför får man betala?

Att det kostar pengar att lösa ett bundet lån när det inte kostar något att lösa ett rörligt lån har att göra med hur långivaren har lånat in pengarna till ditt lån. Vanligtvis lånar nämligen långivaren in pengar som de sedan lånar ut till dig. Har du då valt att ta ett lån med bunden ränta har även låneinstitutet lånat in pengarna med en bunden ränta.

Betalar du då tillbaka i förtid skulle långivaren ha en räntekostnad som ligger kvar under tiden och de skulle då gå med förlust på ditt lån. Detta är de självklart inte intresserade av och med stöd av lagen kan de då ta ut en ersättning som kallas för ränteskillnadsersättning.

Vad ingår i ränteskillnadsersättningen?

Det som kreditgivaren har rätt till är ersättning för den förlust som de får om du betalar tillbaka lånet i förtid. Detta innebär att du kommer att få ersätta långivaren för den ränta som de själva betalar. Detta är en ränta som är lägre än den du betalar.

Inte så negativt som man kan tro

Nu kan man tro att det bara är negativt med ränteskillnadsersättning, men som tur var finns det faktiskt positiva aspekter också. Skulle inte ränteskillnadsersättning finnas hade risken för långivare varit mycket större när det gäller lån med bunden ränta.

Och med tanke på att långivarnas sätt att hantera risker är att höja räntan hade alla lån med bunden ränta varit mycket dyrare om ränteskillnadsersättning inte funnits. Så det är alltså inte helt negativt att denna ersättning finns.

Ta kontakt med långivaren

Funderar du på att lösa ditt bundna lån i förtid ska du ta kontakt med långivaren för att få en exakt uträkning över vad det skulle kosta att lösa lånet.

När du har denna siffra kan du sen enkelt besluta dig ifall det är en bra idé för just dig att lösa lånet i förtid trots ränteskillnadsersättningen. Det går nämligen inte att säga något allmänt om det är en bra idé eller ej utan allt sådant styrs av den egna situationen.

Utförligare information

Vill du läsa ännu mer om ränteskillnadsersättning är tipset att du besöker ranteskillnadsersattning.se. Detta är nämligen en annan enkel informationssajt som förklarar detta ämne mer utförligt. Du kan här t ex läsa mer exakt hur det fungerar om du ska återbetala ett bundet lån i förtid.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.