Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Vi svenskar amorterar minst i Norden

Söndag, 01 December 2013

För tillfället ser det ut som att Finansinspektionen har skjutet upp idén om att införa amorteringskrav här i landet. Frågan är ifall detta verkligen är rätt med tanke på att vi amorterar minst i Norden.

I Sverige är då så pass få som 4 av 10 som amorterar på sitt bolån ifall de har en belåningsgrad som ligger under 75 %. Och snitt amorteringstiden bland dessa låntagare är 140 år vilket ju är en hyfsat lång tid. Självklart amorterar de som har högre belåningsgrad mer men det känns som det finns mycket kvar att jobba med. Iaf tycker jag det som är en person som förespråkar amortering av lån.

Själv har jag lån som är kopplade till huset jag bor i. Dels bolån och sedan även lån för bergvärme som jag räknar in. Dessa amorterar jag för tillfället på ett sådant sätt som gör att de skulle vara återbetalade på 30 år. En takt jag gärna skulle öka men som ensamstående är det ganska tufft att amortera mer för tillfället.

Jag skulle gärna komma upp i de nivåerna som t ex snitt amorteringstiden är på i Finland för de lånet som tagits de senaste åren. Där ligger löptiden nämligen på ca 17 - 18 år. Vilket känns ganska lagom för vi kan aldrig vara säkra på att bostaden verkligen kommer att ha kvar sitt värde i framtiden. Mycket troligt är det men säkert är det absolut inte och därför tycker ju jag att vi borde vara bättre på amorterande.

Och vi kan ju inte fortsätta att vara sämst i Norden på att amortera. Vi får plocka fram lite patriotism och slå de andra länderna.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020