Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Vad man resonerar olika angående bindningstid

Torsdag, 05 Juni 2014

Det är nu dags för mig att bestämma vad jag ska göra med en del av mitt bolån. Tre år har gått sedan jag valde att binda upp ränta.

Efter att ha funderat igenom det hela lite så valde jag att binda räntan på fem år och då ligger räntan på ungefär 3,4 %. Detta är något som är ner med cirka 0,7 % sedan jag tog lånet. Nu är just detta lån som jag ska binda om inte så stor utan bara på 105 000 kr ungefär då detta pengar som lånades för att kunna sätta in bergvärme. Från början låg lånet på 150 000 kr vilket innebär att jag under tre år har amorterat bort en tredjedel iaf av skulden. Vilket gör att jag även har fått ner räntekostnaderna med 200 kr i månaden, pengar som alltid går att använda till annat. Ska bli riktigt härligt sen när hela lånet är återbetalat då värmekostnaderna då inte kommer att vara höga per månad. De är ju ner redan nu jämfört med den direktverkande elen som användes här i huset innan jag flyttade hit.

Då det som sagt var inte är frågan om något jättestort lån kommer den nya räntan "bara" göra runt 60 kr per månad. Men alla bäckar små som det heter.

Hade det dock varit på mitt största bolån hade det börjat bli en del pengar per månad. Ska klart bli intressant när mina andra två ska bindas om ifall det finns lite pengar att spara. För i grund och botten gillar jag det här med att ha bundna lån.

Mina tankar är fortfarande lite åt det hållet som när jag skaffade lånen. Jag hade räknat med att klara en ränta på 8 % och att det var fullt rimligt att räntan skulle kunna komma upp på 6 %. När man då kunde binda upp räntan strax över 4 % kände jag att den där tryggheten som det ger var trevlig att ha. Kände även att jag faktiskt nästan sparade pengar då jag ju hade räknat med att lånet skulle bli dyrare än vad det verkligen blev. Kalkylerna var ju på minst 2 % över vad det verkligen blev.

Valet jag hade haft var annars att välja den rörliga räntan vilket ju faktiskt egentligen är ett bundet lån fast bara på tre månader. Räntan där ligger ju på ungefär 2,7 % vilket är jäkligt lågt och trevligt något annat går inte att säga. Men att jaga varje krona känns inte så viktigt när det inte blir dyrt att binda upp det och då ha den där extra tryggheten.

Nu ska ju sägas att levnadssituation påverkar valen väldigt mycket och det finns absolut inget som säger att det är fel att har rörlig ränta. Men jag som bor själv i ett hus har gärna lite extra trygghet.

Mina tankar är inte andras tankar

Jag har aldrig gjort mig känd som någon som gör vad andra gör. Självklart verkar detta gälla för mina bolån också. Statistiken visar nämligen att det nu igen har blivit mycket populärt med rörlig ränta. Vi är inte uppe i 90 % som var toppnoteringen 2009 - 2010 men vi har nu iaf kommit upp till 77 %. Antalet som väljer en bindningstid på 1 - 4 år var 22 %. Detta lämnar kvar 1 % och det är där jag passar in tillsammans med de andra som väljer 5 - 10 år.

Detta är statistik från SBAB som får anses ha bra koll på detta område. Är ganska intressant att se hur olika personer tänker. Jag anser ju att mina tankar är sunda och bra men det är ju enbart sett ur min synvinkel. Andra med lika sunda och bra tankar kommer fram till att rörlig är bättre. Som sagt var finns det inget rätt och fel utan bara olika sätt att se på det hela.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg