Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Vad händer när din bindningstid på bolånet tar slut?

Lördag, 17 Augusti 2013

Såg en intressant artikel för ett tag sedan som handlade om en person som inte sa till sin långivare att han ville ändra till rörligt ränta när bindningstiden gick ut.

Personen hade trott att det automatiskt blev rörlig ränta på ett lån ifall man inte tar kontakt med sin långivare. Något som sig sedan inte visade sig vara sant utan de band upp lånet på en lika lång period igen. Vilket vid första anblick kanske låter logiskt men som inte är det när man tittar lite närmare på det hela.

En sak ska man ju ha klart för sig och det är att banker gillar när deras kunder har bundna lån hos dem. Det är ju betydligt mindre risk att en kund då ska flytta sitt lån till någon annan vilket innebär att det är säkrare inkomster för banken. Därför har det även varit så att lånen tidigare normalt har förlängts på samma tid som förra bindningstiden.

Om du inte har sagt till att du vill ändra ditt lån och banken då automatiskt binder upp dig är det svårt att komma ur det hela utan att betala för sig. Personen som artikeln handlade om hade nu haft en betydligt högre ränta i 5 år än vad han hade tänkt sig.

Nu har det dock börjat att bli bättre på denna fronten och flera långivare har börjat att istället göra lånen rörliga ifall man inte har någon kontakt med låntagaren. Detta måste ju ses som positivt då det ju inte är några problem att sedan själv binda sitt rörliga lån om det var vad man egentligen önskade. Detta är ju mycket enklare än att få ett bundet lån rörligt. Sen kan man ju tycka att det alltid borde finnas en kontakt mellan banken och låntagaren när bindningstiden tar slut. Men det är ju en annan sak.

Slutsatsen av detta är iaf att du bör kolla upp vad som gäller hos just din långivare. Att inte få den typen av ränta som man önskar bara för att man inte har koll på läget är ju inte speciellt bra.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020