Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Swedbanks förslag för lag om amortering

Söndag, 12 Augusti 2012

För ett litet tag sedan skickade Swedbank ett brev till Finansinspektionen där de önskade att man skulle införa en lag om amortering av bolån. Detta då bankerna själva tydligen inte klarar av att efterliva en bra amorteringstakt bland sina kunder.

På det stora hela tycker jag att detta är en intressant tanke men jag kan inte riktigt hålla med Swedbank. Min grundinställning är att alla bör amortera på sina bolån. Bankföreningen har sedan tidigare en rekommendation till sina medlemmar om att kunder med bolån över 75 % bör amortera ner till detta minst. Detta låter fullt rimligt anser jag.

Det jag inte gillar är att man ska ha en lag som säger att man måste amortera. Det kan absolut finnas tillfällen då det inte är bra att amortera även om jag generellt tycker att man ska göra det. Så en lag känns fel för mig.

Lägre mål

Även om jag tycker att man inte ska ha en lag som tvingar folk att amortera så gillar jag tanken på att amortera. Det ger bra signaler till dig själv då man betar av lånen och inte förlitar sig på att husets värde står kvar eller ökar.

Själv har jag bolån och dessa kommer jag att amortera i en jämn och fin takt med målet att en dag bli helt utan lån. Jag är då fullt medveten om att en lite sänkt amorteringstakt skulle kunna vara bra ur ett ekonomiskt perspektiv om jag väl lyckades investera de andra pengarna på ett bra sätt. Men själv föredrar jag den ökade säkerheten som kommer med mindre lån. Förlorar jag några kronor på detta så tar jag det med lugn då jag slipper lida mentalt.

Hur man vill göra med amorteringar är självklart personligt då det finns argument för bägge vägarna att gå. Men att ha ett mål som är lägre när det gäller belåningsgrad tycker jag känns som en ypperlig idé. Bara att det inte ska vara en lag som säger det.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020