Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Rörlig bolåneränta oftast bättre

Måndag, 24 Augusti 2009

SBAB har gjort en undersökning där de har jämfört rörlig och bunden bolåneränta. Undersökningen visar att det i de flesta fall blir billigare att satsa på en rörlig ränta. I undersökningen har man kollat på räntor med bindningstid på 5 år, 3 år och 3 månader (vilket är så kallad rörlig ränta) mellan 1997 och 2004.

Varje månad under perioden man undersökte var räntan för 3 månader lägre än den som var bunden på 5 år och skillnaden på genomsnittsräntan var 1,8 %. Detta kan låta ganska lite men om man har ett stort lån så är varje procent en märkbar skillnad i kostnader.

Det är framför allt de stackare som trott sig kunna förutspå räntan över 5 år och alltså bundit upp den på så många år som har varit de stora förlorarna. De som har kört på en bindningstid på kortare tid, t ex 2 år har klarat sig ganska bra.

Det är inte nödvändigtvis sämre att välja en bunden ränta men det handlar väldigt mycket om att pricka in rätt tidpunkt att binda upp sig. Om man tror sig vara duktig på att spå framtiden kan det vara värt ett försök. Som vi skrev i inlägget Andel rörlig bolån så har ca 70 procent av svenskarna kört på rörlig bolåneränta vilket ju visar att vi kan våra saker.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020