Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Riksbanken vill ha kvar bolånetaket

Tisdag, 23 Oktober 2012

När beslutet togs för cirka två år sedan var det inte alls populärt bland många att man skulle införa ett bolånetak på 85 %. Riksbanken har nu kommit fram till att de vill ha kvar detta tak.

Jag har personligen hela tiden försvarat detta beslut och det utefter två faktum och det är att det inte är en rättighet att köpa ett dyrt hus och att risken inte är lika stor.

Visst vore det trevligt om vi alla kunde ha råd med ett stort och fint hus för flera miljoner kronor. Men så är det inte alls. Jag själv är ensamstående och har ett hus som köptes för strax under miljonen. Detta är något jag får vara nöjd med tanke på vilken ekonomi jag har. Att köpa något dyrare är inte en rättighet utan man får leva efter sina ekonomiska förutsättningar. 85 % gränsen sätter ju bara dessa inom en rimligare nivå.

Sen är det ju en klart mindre risk att ha ett lån på 85 % än långt över 90 %. Visst är det troligt att huset inte kommer att tappa i värde men du vet aldrig. För ett tag sedan tog jag upp ett område i USA där husen hade blivit värda i princip noll kronor. Självklart spelar det då ingen roll vilken belåningsgrad man har. Men säg istället att man bor på ett ställe där det för närvarande finns en dominerande fabrik som anställer stor del av befolkningen. Skulle denna läggas ner skulle det innebära att husen värde sjunker. Så enkelt kan det faktiskt vara och då är det bättre med mer säkerhet.

Därför finner jag inga anledningar till att ändra min uppfattning om att det är bra med detta tak. Sen är jag medveten om att det kan bli tufft för yngre att hitta ett första hus t ex. Men här handlar det faktiskt ofta om var man tittar.

Där jag bor så kostar husen runt miljonen. Detta är en mil från en lite större ort där de kostar runt 500 000 kr mer. Och jag bor tre mil från staden där man får lägga ut 2 miljoner eller mer istället. Men samtidigt finns det samhällen en bit ifrån mig där husen kostar klart mindre än där jag bor. Alla är inom pendlingsavstånd från den större staden och då får man ju helt enkelt välja ställe att bo efter ekonomi. Är du yngre eller äldre och har ett jobb är det inget problem att hitta en bostad om du bara tittar där du har råd. Sen att man vill bo på ett annat ställe är en helt annan sak. Men detta anser jag som sagt var att man inte har någon rättighet till.

Om det byggs mindre hus eller liknande p g a detta tak är en svår fråga också. Nu byggdes det lite hus innan också. Sen tycker jag personligen att det är bättre att det byggs färre hus än att stora delar av befolkningen får ekonomiska problem.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020