Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Räntan i botten

Fredag, 31 Oktober 2014

Nu när Riksbanken har sänkt reporäntan till noll och bankerna har ändrat sina räntor ligger vi på extremt låga räntenivåer. Med stor sannolikhet kommer ingen av oss att någonsin vara med om lägre räntor än vad de är just för tillfället.

Visst kan de gå ned med lite till men då pratar vi mycket små förändringar. Det är alltså enklast att räkna med att nuvarande nivå är den lägsta som vi kommer att uppleva. När jag skriver detta har ett antal långivare en listränta för sina rörliga bolån på 2,15 % vilket inte är mycket.

Måste säga att jag tyvärr är lite orolig för dessa låga nivåer då det är väldigt många som inte planerar ordentligt för framtiden. Visst säger Riksbanken att de inte räknar med att höja reporäntan den närmaste tiden men vi talar då fortfarande om en relativ kort tid när det gäller bolån. Perspektivet när man lånar kan inte bara vara några år framåt i tiden.

När jag lånade till mitt hus så var grundtipset att man skulle räkna med minst 6 % i ränta och att se till att ekonomin klarade det. Denna siffra tyckte jag var låg så jag räknade med 8 % istället för att vara lite säkrare. Detta är alltså nivåer som ligger på nästan 3 - 4 gånger nuvarande ränta. Hur många är det då som nu lånar men inte alls räknar på detta vis?

Min oro är att det är många som inte alls tänker på detta sätt och som därmed löper stor risk att få problem i framtiden när räntan går upp. För upp lär den gå med allra största säkerhet. 2 miljoner i lån med 2,15 % i ränta kostar ungefär 3 600 kr i månaden. En räntenivå på 5 % som är fullt rimlig och t o m trolig kommer för samma räntenivå kosta 8 300 kr per månad. Detta är alltså nästan 5 000 kr mer varje månad som bara ska betalas i ränta. Sen utöver detta tillkommer det självklart amortering som ju är samma oavsett.

Inte många av oss skulle ta en ökad kostnad på 5 000 kr varje månad utan problem. Har man då inte räknat med denna ökning är riskerna väldigt stora för allvarliga problem. Tipset är därför att alltid tänka på framtiden när du lånar pengar.

En negativ grej med sänkte räntenivåer är ju att husprisen har en tendens att gå upp då folk kan låna mer och därmed konkurrera mer. Så detta kan mycket väl göra att folk lånar ännu mer vilket bara ökar på riskerna.

Även om tidningarna nu skriver att räntan är jättelåg och man sparar pengar på detta så ska man inte vara allt för glad. Den som redan äger ett boende och på detta betalar ränta samtidigt som det inte finns några planer alls att flytta vinner självklart på en lägre ränta. Men de som ska köpa bostad vinner inte alls lika tydligt på det. Men det vill ju tidningarna inte föra fram i sina rubriker då det ju inte säljer lika väl.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020