Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Okunskap om det egna bolånet

Torsdag, 30 December 2010

Att många har bolån är ju ett ganska välkänt faktum. Att detta ofta även är ett väldigt stort lån är ju också ganska klart då husen vi bor i inte direkt är billiga att köpa. Med tanke på detta är det ju logiskt att tro att alla har bra koll på sina bolån. Men tyvärr är det inte riktigt så.

Länsförsäkringar har nämligen gjort en undersökning där ställde vissa frågor till bolånekunder om deras bolån. Denna undersökning visade t ex att hela 24 % inte visste hur stort deras bolån var. Det visade sig också att 26 % inte visste om bolånet var rörligt eller bundet.

Lite intressant är att deras statistik visar att det genomsnittliga bolånet ligger på 1,5 miljoner kronor. För detta betalar man nu 3 850 kr varje månad i räntekostnader innan avdraget är gjort. Skulle Riksbankens prognos slå in kommer denna kostnad att vara 6 663 kr varje månad. En ökning på hela 3 000 kr varje månad som man inte får glömma att planera inför.

Sammantaget visar denna undersökning ganska klart på att kunskaperna inte alltid är tillräckliga hos låntagarna. Och något man ska ha klart för sig är att det inte är bankerna som får störst problem pga detta (om inte allt kraschar dvs) utan det är den enskilda låntagaren som riskerar att få problem. Lever man t ex redan nu på marginalen och räntorna stiger med några tusen kronor i månaden blir det ju en svår situation. Det är alltså viktigt att tänka framåt i tiden lite. För räntenivån kommer absolut inte att ligga på denna låga nivå för all framtid. Titta bara på historian så ser man detta ganska klart.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020