Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Långt ifrån alla jämför räntor på bolån

Söndag, 27 Maj 2012

Här på sajten talar vi ofta om att det är viktigt att jämföra räntorna på bolån innan man ansöker om ett lån. Dock är det verkligen långt ifrån alla som gör detta.

En undersökning som är gjord av Sifo på uppdrag av SBAB visar nämligen att bara 49 % jämför räntorna. Detta är absolut låg siffra i mina ögon och klart oroande.

Det som är ännu lite mer oroväckande är att det är låginkomsttagarna som är sämst på att jämföra räntor. Det är nämligen hela 59 % av dessa som inte jämför räntor medan 45 % av höginkomsttagarna inte gör detta. Och då ska man ju klart säga att det är låginkomsttagarna som har allra störst nytta av att jämföra priser då marginalerna brukar vara mindre i ekonomin om inkomsterna är lägre.

Väljer man inte ens att jämföra räntorna innan ett lån tas så har man i mina ögon sedan inte så stor rättighet att klaga på höga priser osv. Enligt mig är det samma sak som att man inte har rätt att klaga på politiken i landet om man själv inte röstar i valen. Alltså tycker jag att ifall man inte jämför räntorna så ska man heller inte klaga och ifall man jämför så har man all rätt att klaga om man inte är nöjd dvs.

Sen ska man även komma ihåg att räntorna som listas inte är den lägsta möjliga räntan att få. Du som låntagare kan alltid förhandla med en långivare innan du tar ett lån och på detta sätt ofta få ner räntan en bit.

En annan intressant sak som denna undersökning visade var att hälften av de som har tagit ett bolån senare har försökt att förhandla ner räntan på denna. Av dessa som har förhandlat har tydligen så många som 80 % lyckats att förhandla ner räntan. Det kanske kan vara något att fundera på ifall du har rörliga lån som du tycker är för dyra.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg