Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Hur stort får bottenlånet vara?

Torsdag, 25 Februari 2010

För tillfället är det väldigt populärt att prata om bolån ur olika aspekter. Detta är väl inte direkt konstigt med tanke på att de till stora delar låg bakom att finanskrisen startade i USA och det är väl inte direkt många som är sugen på en liknande kris här.

Finansinspektionen kom ju med ett halv förslag halvt krav för några dagar sedan om att bankerna inte ska få erbjuda bottenlån på mer än 75 - 90 % av husets värde.

Det lite intressanta är nu att efter beräkningar har man kommit fram till att cirka 400 000 hushåll i landet för tillfället inte lever upp till dessa krav. Snabbt ska dock sägas att redan tagna lån inte påverkas av dessa nya regler så det finns ingen sådan risk för låntagarna. Det som jag finner klart intressant med detta är hur stor del det är som har stora lån och som eventuellt skulle kunna få problem om räntor och liknande ökade kraftigt.

I en studie som Finansinspektionen gjorde visade det sig att hela 12 % av alla bolåntagare faktiskt har mer än 90 % i bottenlån. En tredjedel har en belåningsgrad på över 80 %. Summan av detta är att 400 000 personer inte skulle falla inom gränserna om den låga siffran på 75 %.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020