Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Hur stor skillnad blir det i kronor på ett bolån nu och 2008?

Söndag, 10 Augusti 2014

Vi har vant oss vid låga boräntor de senaste åren men frågan är hur stor skillnaden faktiskt är i kronor om man jämför med räntorna runt omkring förra bankkrisen.

Lagom är att räkna på ett genomsnittligt bolån som 2013 låg på ca 1 miljon kronor. I Stockholm låg de på strax under 1,5 miljoner och i övriga landet bortsett från de andra stora städerna var snittlånet 750 000 kr.

Den rörliga räntan när jag skriver detta inlägg ligger på ca 2,33 % vilket är riktigt lågt det går inte att säga något annat. Kostnaden för ett lån på miljonen blir då 1 359 kr per månad i ränta. Detta är räkna efter ditt avdrag på 30 %.

Ser man då till de nivåerna andra veckan i oktober 2008 så var räntan 6,99 %. I det verktyget jag använda för att räkna ut gick det bara att ha hela tiondelar så jag räknade då på 7 % vilket ger en kostnad efter avdrag på 4 083 kr per månad. Det är alltså en skillnad på 2 724 kr varje månad vilket man får säga är ganska mycket pengar. På ett år blir det 32 688 kr.

Nu kommer det troligen att ta ett tag innan vi når upp till de där nivåerna igen men det gäller att komma ihåg hur det var. Vi har annars en tendens att glömma bort hur dyrt något kunde vara tidigare. Kan även säga att samma uträkning för snittlånet i Stockholm ger en skillnad på 3 582 kr per månad.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg