Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Hur mycket extra kostar ditt bolån om du har betalningsanmärkningar, Kronofogdeskuld osv

Söndag, 24 Augusti 2014

Det är inte alltid som man har möjlighet att låna till sin tilltänkta bostad hos de stora bankerna där räntorna normalt är lägre. Frågan är då hur mycket dyrare det blir i kronor om man får vända sig till t ex Bluestep.

Vi här på sajten förespråkar aldrig att man ska låna om det inte finns en tillräckligt bra ekonomi bakom för att klara av återbetalningarna. Detta hade inte varit seriöst av oss på något vis. Dock finns det många här i landet som inte blir godkända av de stora bankerna av olika anledningar. Då kommer en långivare som Bluestep in i bilden.

Låna till ditt hus

De har valt att i princip bara inrikta sig på just denna typen av kunder. Därför säger de inte automatiskt nej till ansökningar om det finns skuldsaldo hos Kronofogden, betalningsanmärkningar, ingen fast anställning osv. Detta i stark kontrast till de stora bankerna där det ofta är väldigt svårt att få låna i situationer som dessa. Självklart lånar de inte ut till vem som helst utan de undersöker alltid vilka möjligheter det finns för dem att få tillbaka pengar.

Som jag ser det är detta en bra tjänst för just dem som handlar i dessa kategorierna, att låna av Bluestep är inte för alla vilket prisskillnaden som vi här kommer visa gör ganska klart. Men om du inte har något annat alternativ och verkligen behöver låna så är de ett bra alternativ.

Att de tar ut en högre räntesats är inte konstigt på något vis då de uppenbart tar en större risk. Även om man tycker att den egna ekonomin är god så är det en risken högre för en långivare om det finns betalningsanmärkningar jämfört med en person med stark inkomst och där det inte finns någon historik av ekonomiska problem.

Vad blir skillnaden i kronor

Det är svårt att säga hur skillnaden blir i kronor på lite längre sikt då amorteringstakt kan vara väldigt varierande och detta påverkar hur stor kostnaden är. Det vi dock kan göra är att jämföra vad första månaden skulle kosta, alternativt ett lån där du aldrig amorterar.

Som jag skrev i ett tidigare blogginlägg var snittstorleken på ett bolån under 2013 ca en miljon kronor varför det är smidigt att räkna på detta just nu. Om du idag kollar den rörliga räntan hos de många av långivarna ligger den på 2,42 % vilket ger en ränta per månad på 2 017 kr. Bluestep tar ut en ränta på 4,65 % vilket blir 3 875 kr.

Skillnaden är alltså 1 858 kr per månad vilket man får säga är ganska mycket. Som siffrorna visar gäller det verkligen att noga överväga ifall det är läge att låna pengar av dem eller ej. Säg att du har en betalningsanmärkning och den försvinner om ett år. Då är det kanske bättre att vänta denna tid innan en ny bostad köps när det går att låna klart mycket billigare istället. Skillnaden är lite över 22 000 kr per år vilket gör det intressanta att vänta.

Ett grundtips vi skulle vilja ge för dem som väljer att låna av Bluestep är att välja rörlig ränta. På detta vis har du enklare att i framtiden flytta ditt bolån till en billigare långivare. För när du väl har fått lite bättre ordning på din ekonomi i bankernas ögon så ska du helst försöka att flytta över lånet till någon av dem.

Slutsatsen av prisskillnaden är alltså att du mycket väl kan låna av Bluestep men det gäller bara att göra det när det verkligen är nödvändigt.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg