Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Finansinspektionen vill införa amorteringskrav

Torsdag, 13 November 2014

Den nyhet som dominerat denna bransch de senaste dagarna är den om att Finansinspektionen vill införa ett amorteringskrav på nya bolån. Tanken är att nya lån ska amorteras med 2 % varje år tills dess att de är nere på 70 % och sedan efter det med 1 % tills de ligger på 50 %. Efter detta ska det inte finnas något krav på amortering längre.

Det finns många ute i landet som är mycket bättre lämpade än mig att ge kommentarer hur detta kommer att påverka saker och ting. Sen ska man klart säga att dessa kommentarer brukar vara spekulationer då det finns få saker som är säkert om framtiden. Personligen kan jag nog bara komma på typ en sak och det är att tiden går, vi vet knappast något mer än det.

I kronor

Men nu tillbaka till detta nya krav. Om någon har ett lån på 2 miljoner innebär detta att 40 000 kr ska amorteras varje år tills dess att man har nått ner till 70 %. Detta borde vara ungefär 7 ½ år då väl de flesta har en belåningsgrad på 85 %. De efterkommande 20 åren ska alltså 20 000 kr amorteras varje år. Den första tiden skulle det alltså bli 3 333 kr i månaden som ska amorteras som sedan går ner till 1 666 kr.

Visst kan detta skapa problem för speciellt unga som ska köpa bostäder då de kanske inte kan låna 2 miljoner utan istället får nöja sig med ett lägre lån. Men som jag har skrivit tidigare många gånger anser jag inte det vara en rättighet att få köpa en alldeles för dyr bostad utan rättigheten ska bara vara att få köpa något man verkligen har råd med.

Lån ska återbetalas

För mig är det även helt självklart att man betalar tillbaka ett lån som man tar. När jag själv tog ut mitt bolån hade jag inga som helst tankar på något annat än att jag skulle amortera. Att förlita sig på att bostaden håller värdet tills den dagen man ska sälja tycker jag är en väldigt dålig taktik då man aldrig kan veta vad som händer. Mitt vanliga exempel på detta är ett inte allt för stort samhälle där det finns en stor industri som anställer många lokalt boende. Vad skulle du hända med bostadspriserna om detta företag lägger ner helt plötsligt?

Bolån

För mig är det alltså en fråga hur man ser på det här med lån i grund och botten. Där anser jag då alltså att de ska återbetalas så enkelt är det. Göran Persson och jag har väl kanske inte delat politiska åsikter men första delen av titeln på hans bok tycker jag är riktigt bra "Den som är satt i skuld är icke fri". För mig är det här med frihet väldigt viktigt och då rimmar det inte speciellt bra med att vara skyldig banken en massa pengar.

När jag köpte mitt hus så gjorde jag detta själv och även om jag fick till ett bra pris så gick huskostnaderna ner rent allmänt en del efter detta. Jag fick även investera i princip alla mina sparade pengar för att dels slippa topplån och sedan köpa säng, tallrikar, köksbord och allt annat som man behöver inhandla första gången man flyttar hemifrån. Detta innebar att jag var i en sådan ekonomisk situation där jag egentligen inte kunde flytta om jag så hade önskat då det hade varit en förlust min ekonomi inte klarat av.

De yngre

Sen förstår jag att det kanske blir problem för en del yngre som inte har sparat så mycket att komma in på bostadsmarknaden. Men deras val får helt enkelt styras av verkligheten. I min kommun som inte är någon direkt högpriskommun varierar priserna mellan ½ miljon till 2 ½ miljon ungefär för villorna. De dyrare är i ett större samhälle där det finns bättre kommunikationer till den större staden. Billigare pris är i ett mindre samhälle (samma där jag själv bor) som har en mil till det större samhället men lika långt till staden. Det är alltså lite bättre på vissa sätt att bo i det större samhället men det är inte så illa att man inte kan bo på ett mindre ställe och får ett bra hus för en fjärdedel av kostnaden. Det är uppoffringar som detta man får vara beredd att göra då jag tror att det ser ut på samma sätt nästan överallt i landet. Location location location heter det ju.

Införandet av dessa regler borde ha kommit mycket tidigare egentligen enligt mig. Det är nödvändigt att ha ett bra förhållande till det här med att låna pengar och detta är ett steg i rätt riktning för det. Sen lider jag med de som nu kommer att få problem pga av dessa regler. Men oavsett när man inför bra regler så kommer det att vara folk som får problem, tråkigt men sant.

Gäller som tur var bara för nya lån

Avslutningsvis tycker jag att det är bra att detta bara ska gälla för nya lån. Det hade nog blivit ett stort kaos om man skulle infört regler av dessa slag på redan tagna lån. Jag bävar redan för då räntan går upp med en 4 - 5 % och det är väl något motsvarande detta som det blivit om folk helt plötsligt varit tvungna att amortera mycket mer än innan.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg