Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

EU föreslår skärpningar av bolånereglerna

Tisdag, 05 April 2011

EU-kommissionen har lagt ett förslag om att dels skärpa reglerna för bolån men även vill de har ett mer likvärdigt system inom hela unionen.

Anledningen till att EU-kommissionen har tagit detta steg är att det i flertalet länder har givits ut bolån som inte alls är välgrundade. T ex gavs 45 % av alla bolån i Storbritannien 2006-2007 ut utan att låneinstituten ens kollade vilken inkomst låntagaren hade. Vilket väl inte känns som världens bästa idé direkt. Som ett exempel på hur dåligt detta är så hade 16 % av invånarna i EU svårt att klara av att betala sina huslånsräkningar. 10 % låg t o m efter när det gällde betalningarna.

Därför föreslår kommissionen att kreditprövningen ska kolla den framtida återbetalningsförmågan. Man ska inte kunna räkna med att husen går upp i värde jämt och ständigt som många låneinstitut tidigare gjort.

Detta är den stora förändringen sen finns det självklart lite andra smågrejer som de också föreslår som t ex om ökad information och förenklat att återbetala / ändra villkoren för sitt bolån.

Bättre ordning på reglerna är väl något bra då detta troligen leder fram till att färre personer som egentligen inte har råd lånar pengar.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg