Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bolånetaket

Tisdag, 13 Juli 2010

Nu har det blivit klart att Finansinspektionen beslutar om ett bolånetak på 85 %. Detta var ju inte direkt något överraskande beslut utan alla hade förväntat sig efter förvarningen tidigare.

Tidigare låg detta tak på 90 % och det betyder att man numera behöver ordna ytterligare 5 %. Antingen måste man då ha mer kontanter sparade eller så måste man ta mer i topplån för att få ihop pengarna som krävs.

Finansinspektionen gör detta för att man vill dämpa den stigande skuldsättningen som de svenska hushållen har. Bolånen utgör nämligen den överlägset största delen av lånen som hushållen har.

Unga och bolån

Det har framkommit mycket kritik mot att detta ska skapa problem för yngre människor som vill ta ett lån för att köpa ett boende. De yngre kommer att få svårare att få låna pengar helt enkelt då kraven kommer att öka. För normalt är det ju ganska enkelt att låna pengar till ett bottenlån då banken har säkerhet i lånet. Men nu när det krävs mer andra pengar måste man antingen ha mycket sparade pengar vilket få yngre har haft chansen att spara ihop eller så måste den egna ekonomin vara tillräckligt bra för att få ett större topplån.

Sammantaget blir det därför svårare för yngre att låna pengar till ett boende vilket kan skapa en del problem.

Jag väljer dock att se lite annorlunda på det hela. För mig är detta till stor del ett bra beslut då det just kommer att bli svårare att få låna. Därmed blir risken att sätta sig i en skuldfälla mindre vilket måste vara positivt. Jag hoppas att effekten blir att folk köper boende som passar dem bättre. Kanske får det bli ett mindre hus i ett område som inte är lika centralt. Detta är ju iaf bättre än att köpa ett hus i ett dyrt område som man knappt har råd med.

Vi får väl hoppas att det blir en bra effekt av detta iaf.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg