Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Aftonbladet gör totalt bort sig igen

Tisdag, 17 Juli 2012

Jag har en historia av att klaga på kvällstidningarna när de skriver artiklar som är allt annat än bra. Och nu har det definitivt hänt igen att Aftonbladet har gått ut med något stort som verkligen inte är detta. Rubriken som de hade på sin förstasida idag under några timmar var "Chockräntan som banken kräver".

Denna rubrik är självklart tillspetsad för att locka in oss läsare och det får man väl förstå. Men då borde iaf artikeln ha något innehåll om hur dum en bank egentligen är som har några orimliga krav. Men nej inte är så fallet på något vis.

SEB ställer krav

De börjar först att prata om att SEB har gått bra och tjänat 7,7 miljarder kronor under det första halvåret. Sedan fortsätter de med att ta upp att SEB trots detta ställer hårda krav på den som ska låna pengar. Tydligen ska en låntagare klara av en "monsterränta" på 7 % för att få låna.

Vi kan klart börja med att säga att ifall en bank går bra eller ej inte har något att göra med ifall man ska låna ut pengar eller ej till kunderna. Så att banken har en positiv trend när det gäller vinsten är inte intressant här. Det som banken ska ta hänsyn till när de bestämmer sig för att låna ut eller ej är ifall kunden har en tillräckligt stark ekonomi som klarar av att betala tillbaka lånet. Det är inte en rättighet att få köpa en lägenhet som man egentligen inte har råd med.

Hur ska då en långivare fundera ut detta? Jo självklart ser man till inkomster och utgifter och så vidare för att få fram en siffra på hur mycket pengar en låntagare kan betala varje månad till banken utan att få problem ekonomiskt. Den siffran som SEB tycker är rimlig då är att en låntagare ska klara av en ränta på 7 %.

Detta är fullt rimligt att anta att någon ska klara av. När jag själv tog mitt bolån så räknade jag på att klara av 8 % i ränta. Detta är även den summan som jag skulle rekommendera andra att räkna på. Så 7 % är inte på något vis högt räknat. För vi ska ju nu komma ihåg att de bara är frågan om hur mycket du klarar av inte hur mycket du verkligen får betala. Men marginalen måste man ju ha i privatekonomin då det annars är risk för stor fara.

Räntorna ur ett historiskt perspektiv

Tittar man på räntorna i ett historiskt perspektiv så var det ungefär 4 år sedan räntorna låg en liten bit över 6 % vilket inte är speciellt långt ifrån 7 %. Tittar man sedan tillbaka till mitten på 90-talet låg räntorna långt över 10 %. Något vi självklart hoppas slippa igen men det visar iaf på att man inte kan räkna med att ha en räntenivå på 4 % för sina bolån under de närmaste 30 åren eller vad det handlar om.

Slutkommentar till artikeln

Sammantaget är det alltså otroligt dåligt av en tidning som Aftonbladet att gå ut med en artikel där man blåser upp SEB som en stygg bank. När det i verkligheten är så att de ställer rimliga krav på de som ska få låna. Aftonbladet verkar ju tycka att bankerna inte ska vara så hårda och istället låna ut till lite vem som helst. Personligen tycker jag det låter väldigt mycket som en viss start på en ekonomisk kris vi fick ta del av från USA.

Jag ska även säga att vinsten som bankerna gör, hur höga räntor osv de tar ut, hur allmänt onda de är m.m är något som inte har med detta alls att göra. Det får man tycka vad man vill om men att klaga på en bank bara för klagandet skull är inte rätt. Ge dem istället skit för saker som de gör dåligt.

Jag tänker heller inte att länka till artikeln då den är av så dålig kvalitet. Aftonbladet skulle vinna på det hela ifall jag länkade till den vilket jag inte är intresserad av. Ni får helt enkelt lita på mig eller leta upp den själva på deras sajt.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg