Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Rak amortering

Det finns två olika typer av amorteringar som man kan göra på ett lån. Den ena är att hela tiden betala samma summa till banken något som man brukar kalla annuitet. Den andra typen av amortering är rak amortering som vi här lite enkelt ska försöka att förklar lite enkelt för dig.

Rak amortering vad är det?

Har man rak amortering betyder det att du alltid betalar samma summa varje månad till banken som ska täcka amorteringen av lånet. Utöver detta betalar du sen räntekostnaden på det som är kvar av lånet varje månad också.

Som en konsekvens av detta kommer ett lån med rak amortering bli "billigare" för varje månad som går. Det är ju så att du hela tiden betalar av lånet något som gör att det blir mindre att betala ränta på. Och när det blir mindre att betala ränta på så blir det även en mindre kostnad för dig varje månad. Detta kan du jämföra med ett annuitetslån där du hela tiden betalar samma totalsumma till banken under hela lånetiden.

Det går utan att problem att ändra vilken takt du vill amortera i. Om bara banken godtar den hastigheten som du vill ändra till så är det inga problem alls.

Illustration av rak amortering

Vi har fixat till en liten bild som kan ge dig en bra uppfattning om hur det blir med betalningen av ett lån som har rak amortering. Det finns en liknande bild på vår sida för annuitetslån som du kan jämföra med.

Rak amortering

Som du ser är amorteringsdelen hela tiden lika stor under tiden som räntebetalningarna hela tiden sjunker. Summan av detta blir alltså att du i början får göra högre betalningar som sedan sjunker med tiden.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst