Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Hur stor är skillnaden i kostnad för ett lån beroende på storlek?

Fredag, 10 April 2015

Jag tänkte mig här försöka att visa lite på hur stora skillnaderna egentligen kan tänkas vara för låna av olika storlekar. Det jag då i första hand talar om är kostnaden per månad.

En sak som man alltid ska tänka på är det ofta är svårt att veta på förhand vilken ränta man får när det gäller privatlån. Detta då långivarna oftast talar om ett intervall som räntan blir inom där den slutligen bestäms beroende på det önskade lånet och vem som vill låna.

Det är egentligen bara några långivare som erbjuder mindre privatlån som har en fast ränta på förhand. Därför när jag räknar här först så tänker jag använda den exempelränta som denna låneförmedlare har använt. De har där räknat på 17,9 % vilket nog kan vara lite högt för vissa privatlån.

Om du med denna ränta lånar 400 000 kr på 15 år (vilket troligen är Bank Norwegian) och med denna ränta så skulle totala månadskostnaden första månaden vara hela ca 8 160 kr, där ränta står för ca 5 960 kr. Detta är då räknat med rak amortering som är billigare i längden. Totala räntekostnaden skulle vara 539 681 kr under hela låneperioden vilket är jäkligt mycket faktiskt, det motsvarar ganska exakt 3 000 kr i snitt per månad. Sen tillkommer ju självklart amortering på denna summa.

Nu ska vi komma ihåg att detta är exempelräntan som de använde och den är troligen klart mer rättvisande för att lån på t ex 50 000 kr eller något sådant. Ett sådant med samma ränta och som tas på 4 år skulle kosta 18 260 kr totalt vilket utslaget skulle bli 380 kr per månad. Fortfarande är det en ganska hög summa vi talar om men det är iaf klart hanterbart. Det viktiga är att du som lånar pengar är medveten om vad det verkligen kostar att låna. Detta lånet på 50 000 kr innebär alltså att du under de närmaste åren ska betala ut 68 260 kr i amortering och ränta.

Ser man på ett lite mer realistiskt 400 000 kr lån så kan siffrorna nog vara lite bättre iaf. För tillfället är det nog bara Bank Norwegian som erbjuder denna summa till sina låntagare och de har som lägsta ränta 4,99 %. För att lägga på lite extra på det så säger vi därför 7 %, vilket ju är ganska mycket mindre än de nästan 18 % som jag räknade på innan. Kostnaden blir då totalt istället 211 170 kr (mer än 300 000 kr mindre totalt) vilket är ca 1 170 kr i räntekostnad utslaget per månad.

Som du ser är det alltså inte billigt att låna pengar och det ska man vara klart medveten om. Det man får göra är att ställa det man tänker göra med pengarna i förhållande till vad det kostar och detta är bara något man kan göra själv. Jag skulle t ex troligen tycka att det var alldeles för dyrt att låna pengar för en semester i Norrland på vintern, men någon som gillar snö och kyla skulle kanske tycka att det vore värt det. Det gäller bara att man verkligen funderar på sitt beslut innan det fattas.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg