Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Hej, kan jag få låna 200 000 kr?

Torsdag, 27 September 2018

Då och då får vi mail eller kommentarer från folk som vill låna pengar från oss. Som alltså tror att vi är en bank eller annan långivare och faktiskt lånar ut pengar. De flesta har nog koll på att vi inte lånar ut något utan bara har information, tips och guider inom lån och ekonomi men några få verkar ha tänkt lite fel. Men poängen är inte att nämna att vi inte lånar ut pengar, utan jag skulle vilja prata om problem med låneansökningar och långivarnas villkor.

Ett mail som vi får kan många gånger innehålla ganska lite information. Det brukar stå något i stil med;

“Hej! Jag heter Johan och jag har varit utan arbete i ett år nu. Jag jobbar extra i en mataffär två dagar i veckan dock och hoppas få att jobba tre dagar i veckan nästa år. Jag skulle vilja låna 200 000 kr. Kan jag få ett lån och vad får jag för ränta?

Mvh Johan”

Det finns ganska många problem med ett sådant mail, om man bortser från att personen har skickat det till en hemsida som inte alls sysslar med utlåning av pengar. Det mest uppenbara är avsaknaden av information om personen i fråga. Inget personnummer, inget fullständigt namn ens (även om en del skriver ut detta, kanske tillsammans med ett telefonnummer).

Det går inte att behandla en låneansökan utan denna grundläggande information om vem du är, eftersom man vill göra en kreditupplysning i ditt namn för att kontrollera din ekonomiska styrka och återbetalningsförmåga. Sen ska det ju skrivas avtal och pengarna ska betalas ut till någon och man måste veta vem denna person är.

Villkoren för att få låna är ofta lite hårdare

Om vi bortser från att det inte finns tillräckligt med grundläggande information för att ens ansöka om ett lån på vanligt vis så kan vi istället titta på resten av meddelandet. Personen i fråga har inget fast arbete men jobbar extra ett par dagar i veckan. Han skulle vilja låna 200 000 kr.

Det är viktigt att veta att ett av långivarnas grundläggande krav är att man antingen har en fast inkomst eller åtminstone en viss inkomst per år som lägst. Denna kan ligga på 100 000 kr men det kan variera både uppåt och nedåt beroende på långivare. För större lån och stora banker är det dock ofta också högre gränser.

Personen som skrev meddelandet verkar inte ha några fasta inkomster och de inkomster som finns når inte upp till några högre nivåer. Vi vet inte vad extrajobbet ger per månad men risken är att det inte är tillräckligt mycket för att nå upp till grundkraven på inkomst. Därför kan det redan där bli ett nej.

Långivaren kollar alltid upp låntagarens ekonomi genom en kreditupplysning osv för att se hur bra betalningsförmåga som finns. De vill ju så klart att låntagaren ska kunna återbetala lånet och räntan framöver utan risk för ekonomiska problem. Då tittar de på befintliga skulder, inkomster och annat för att se om man är lämplig kandidat för ett lån.

Risken är att personen som skrev meddelandet inte har en tillräckligt god ekonomi för ett lån. Speciellt inte ett så stort lån som 200 000 kr. Kraven för små lån eller hos långivare som endast lånar ut lite mindre belopp kan vara lite mindre hårda men för så stora belopp är det oftast striktare krav och det krävs även mer av din ekonomi.

Man skulle dessutom kunna anta att de som faktiskt skickar såna här mail eller meddelanden oftare också är personer som är i ekonomiska problem eller kanske till och med har skuldproblem i dagsläget. Det kan givetvis vara frågan om ett stort missförstånd där personen i fråga har tänkt helt fel men ofta handlar det nog tyvärr om personer som är lite mer desperata att få låna pengar och räcker ut sin hand till andra än bara de stora bankerna, som de säkert kan ha blivit ratade av en gång tidigare.

I desperationen skickar de ut sitt meddelande till vem som helst som kan liknas vid eller möjligen vara en långivare, t ex en sida som vår. Utifrån sådana förutsättningar är oddsen inte allt för goda för att personen i fråga ska lyckas få ett lån, då de redan har ett sämre utgångsläge.

Korrekt sätt att ansöka om lån

Att skicka ett mail till oss och bara be om att få 200 000 kr, utan att ens ge sitt personnummer, telefonnummer, adress eller ens sitt fullständiga namn är ju så fel det bara kan bli. För det första för att vi inte lånar ut pengar men även för att det oftast handlar om folk som vill låna orimligt stora summor samtidigt som de har en ovanligt dålig ekonomisk situation (t ex sjukskrivning, arbetslöshet, skiljt sig eller liknande).

Det är helt enkelt så att man måste börja ifrågasätta dessa personer och fundera på ifall bästa utvägen för dem faktiskt är att ta ett lån. När man normalt lånar behöver man fylla i en vanlig låneansökan hos en bank / långivare och där fyller man i en massa bra saker som används för att bedöma låntagaren och dennes ekonomiska styrka.

Allt detta har man hoppat över när man mailat till oss, delvis för att man inte har koll på vad man ska skicka in i en låneansökan. Detta visar givetvis på hur mycket bättre det är att ansöka om lån på korrekt sätt via ett formulär på långivarens webbsida. Där kan man inte gå vidare om man inte fyller i sitt fulla namn, personnummer och annan viktig information,t ex om hur mycket man vill låna och hur länge.

Det är helt klart så att det är tusen gånger bättre att ansöka om ett lån på korrekt väg hos en långivare, via deras formulär. Eller genom att ringa och ansöka via telefon för den delen, som en del långivare erbjuder sina kunder. På så vis bifogar man den information som krävs och kan skicka in en korrekt ansökan. Det är bästa sättet att göra det på och då har man även som störst chans att faktiskt få ett lån, även om risken givetvis finns att man blir nekad.

Vilken ränta kan jag få?

Denna fråga ställs också i mitt exempel. Det är lite problematiskt då nästan alla långivare sätter räntan individuellt beroende på den som lånar. Det finns vanligen ett spann mellan t ex 5 och 18 procent eller vad det kan vara (alla långivare har lite olika räntor) och inom detta spann kan man få sin ränta beroende på olika faktorer.

Sådant som spelar in är inkomst, betalningsanmärkningar, gamla skulder, säkerhet för lånet (eller brist på sådan), hur mycket man vill låna, hur länge man vill låna osv. Den som har riktigt bra ekonomi och vill låna mycket pengar kan ofta få klart bättre ränta än den som har dålig ekonomi (eller som vill låna lite mindre belopp med kortare löptid). För att kunna göra denna bedömning behöver långivaren dock få reda på alla dessa saker om dig, vilket inte går med den information som fanns tillgänglig i mailet.

Det är alltså normalt väldigt svårt att få koll på sin ränta om man låter bli att ange sitt namn, personnummer osv. Ingen långivare kan räkna ut den individuella räntan utan den informationen och då blir det en ren omöjlighet att godkänna låneansökan alls.

Om personen från detta exempel skulle hitta in till långivarens egna webbsida och genomförde en ansökningsprocess där via formulären så skulle det givetvis vara klart bättre. Då skulle han kunna se vad han måste fylla i och få fram de uppgifterna. Tyvärr är risken att han ändå inte skulle bli godkänd för ett lån eller att han åtminstone skulle få en ganska hög ränta.

Med de förutsättningarna som finns i exemplet, en person som är arbetslös och bara jobbar extra och som vill låna så mycket, kan det bli problem. Många banker och långivare kan ha krav på högre inkomst än vad han har och då blir det automatiskt nej. I annat fall kan det bli fråga om en hög ränta som ligger nära max i spannet.

Dessutom kan det vara så att ingen vill låna ut så höga belopp till honom och att han t ex får nöja sig med att låna som mest 100 000 kr eller ännu mindre. Långivaren kan erbjuda honom ett lån utifrån vad de tycker att han klarar av och även om ett sådant lån är bättre än att bli nekad rakt av så är det ju inte riktigt vad han hade tänkt eller hoppats på.

För att sammanfatta är det alltså så att det krävs viss information om en person och dess privatekonomi för att kunna erbjuda ett lån. Långivaren måste kolla att personen uppfyller kraven för att få låna till att börja med och sedan göra en bedömning av hur stark personens ekonomi är, för att kunna sätta individuell ränta osv. Att maila in sin ansökan är rent allmänt en dålig idé och bör undvikas. Ring i så fall hellre då en del långivare erbjuder att hantera låneansökan via telefon.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg