Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Direkto har nytt bättre räntespann - men är det verkligen bättre?

Onsdag, 19 Februari 2020

Ganska nyligen ändrade låneförmedlaren Direkto så att deras räntespann blev 2,95 - 19,90 procent istället för 2,95 - 29,90 procent. Vid en snabb koll så har de alltså sänkt sin högsta ränta med 10 procentenheter, vilket är bra. Men tittar man lite mer noga så är upplägget mer tveksamt.

Uppdatering april 2020: Sedan artikeln skrevs har Direkto avslutat samarbeten med långivare som har ett räntespann med fast ränta eller maxränta över 19,90 % och undviker därmed i grunden problematiken som beskrivs i denna artikel.

I princip alla långivare skriver ut ett räntespann, t ex 2,95 - 12,95 procent där du kan se den lägsta räntan som erbjuds och den högsta. Vart du hamnar inom detta spann om du väl blir godkänd vet du inte i förväg eftersom det beror på din ekonomi och bedöms av långivaren när du ansöker om ett lån. Även lånebelopp och önskad återbetalningstid osv kan spela in.

För låneförmedlare är det ungefär likadant men de måste ta hänsyn till alla banker och långivare som de samarbetar med. Om en långivare har 2,95 som lägsta ränta och det är den allra lägsta räntan som någon av deras långivare erbjuder så blir det alltså den lägsta siffran i deras spann. Högsta siffran blir den allra högra räntan som den dyraste långivaren erbjuder.

Eftersom låneförmedlare samarbetar med 20-30 långivare många gånger så är det alltså ganska många räntor att räkna med och det är ofta några långivare som har lite högre räntenivåer, vilka då också måste tas med i räntespannet.

Finns det bara en långivare med i samarbetet som råkar ha en nominell ränta på t ex 35 procent så måste låneförmedlaren skriva ut detta som maxräntan, eftersom någon rent principiellt skulle kunna bli erbjuden 35 procent i ränta när de ansöker om lån.

Direkto överraskade med ny (för bra) maxränta

Nästan alla låneförmedlare har ett räntespann på 2,95 - 29,90 procent eller väldigt nära, eftersom att de samarbetar med ungefär samma långivare. Ibland kan det vara någon procent högre eller lägre lägsta eller högsta ränta men det är sällan någon stor variation. Därför blev jag lite överraskad när Direkto drog till med en så pass låg maxränta i sitt spann.

Jag var tvungen att kolla lite närmare på det hela. Jag tittade på vilka långivare de samarbetar med och hittade ganska snabbt ett flertal långivare som har maxräntor som är högre än 19,90 procent. Det finns flera som har 24, 25 eller 26 procents ränta. Till och med ett par långivare som har 25 och 26 procent som fast ränta, alltså att man inte kan få lägre ränta än så hos dem.

Detta kändes alltså inte helt korrekt jämfört med deras nya räntespann, så jag skickade iväg en fråga till dem. Svaret som kom var att de visst samarbetar med långivare som har högre räntor än maxräntan i deras nya räntespann, men att de nu har börjat med ett nytt upplägg där de automatiskt filtrerar bort erbjudanden från långivare där räntan ligger över 19,90 procent.

När man ansöker om ett lån på t ex 75 000 kr så via en låneförmedlare så får man svar / offerter från alla långivare som kan tänka sig att låna ut till en, med deras bästa ränta osv. Sedan kan man välja det lån man tycker verkar bäst. Direkto säger alltså att om man egentligen får svar från 10 långivare men där 3 av dem erbjuder dig en ränta som ligger över 19,90 procent så kommer dessa tre inte ens komma fram till dig. De rensas bort automatiskt innan de når dig.

Tveksamt upplägg

På så vis tycker alltså att de har ett räntespann på 2,95 till 19,90 procent. På ett vis är det ju korrekt eftersom ingen kommer bli erbjuden ett lån med högre ränta än 19,90 men jag tycker ändå att det känns tveksamt. Skälet till detta är följande:

För det första så tänker man ju sig att om en låneförmedlare samarbetar med t ex 25 långivare, att man ska ha möjlighet att få lånerbjudanden från dessa 25. Man kan också se exakt vilka långivare och banker som de jobbar med om man tittar i listan.

Om det nu är så att de med jämna mellanrum rensar bort erbjudanden med lite högre ränta, så att jag inte ens får dem, så kanske jag i praktiken bara har en chans att få lån hos 18 av de 25 långivarna. Och några av de namnen som jag ser i listan har jag ingen chans hos alls, eftersom deras erbjudanden filtreras bort innan de ens kommer till mig.

Eftersom tydlighet, öppenhet och enkelhet är viktiga saker när man ansöker om lån (och kanske framför allt via en låneförmedlare) så blir detta upplägg enligt mig inte så bra. Det blir helt enkelt lite missvisande när man tror att man kan utnyttja alla deras samarbetspartners men sedan bara får erbjudanden från en del av dem, trots att de övriga kanske hade varit villiga att låna ut.

Visst är 22 procents ränta inte bra, det är en hög ränta helt klart, men den som kunde tänka sig 19,90 procent kanske även kunde tänka sig och klara av 22 procent. Det blir lite fel när Direkto själva automatiskt väljer åt dig vilka erbjudanden du kan och inte kan utnyttja och när de i princip ger dig sämre valmöjligheter bara för att kunna visa upp ett bättre räntespann i marknadsföringssyfte.

Jag vet inte ifall det tydligt framgår när man ansöker om ett lån via dem att de kommer att rensa bort erbjudanden där räntan överstiger 19,90 procent eller ej men risken är att de inte berättar detta på ett tydligt sätt och att folk därför får utnyttja en begränsad tjänst utan att de vet om det. Detta står åtminstone inte utskrivet vare sig vid ansökan eller i deras villkor.

Ska sägas att jag frågade lite mer om detta efter att jag fick första svaret, och undrade om det inte gjorde det lite otydligt och missvisande, men har därefter inte fått något svar alls.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg