Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bankerna och ARN

Onsdag, 07 Januari 2015

För några dagar sedan kom det ut lite intressant statistik som rörde anmälningar till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) som gällde våra banker.

Nu är detta en sajt som till stora delar handlar om lån och tyvärr framgick det inte hur många av dessa ärenden som handlade om just lån. Det sas bara att det vanligaste är att det gäller bankernas kort.

Vi kan börja med det positiva och det är att antalet ärenden som kommit in sjönk med 27 % under 2014 till 368 st jämfört med 501 st året innan. Sen är det ju självklart aldrig bra när några ärenden alls kommer in men det är nog svårt att undvika. Vi får ju även tänka på att det är väldigt många som har att göra med bankerna, i princip alla av oss har ju t ex bankkonton.

Tydligen är det även så att de flesta ärenden som gäller kort handlar om att de ska vara trasiga på något vis. Jag vet inte riktigt varför man anmäler detta till ARN men tydligen är det ganska vanligt att det görs iaf. Andra vanliga ärenden är okända transaktioner då ett kort ska ha tappats bort och någon använt det obehörigt.

De två bankerna som flest har anmält till ARN är Swedbank och Nordea. Vilket väl inte är speciellt överraskande med tanke på hur många som använder deras tjänster. Totalt fick Swedbank 41 st anmälningar vilket var flest men om man sätter det i förhållande till att de har ca 4 miljoner kunder så blir det inte speciellt många.

En viktig sak är även att veta bara för att en anmälan har kommit in till ARN så innebär det inte på något vis att det verkligen är banken som har gjort fel. Fram till jul var 175 ärenden som behandlats och av detta så var det enbart 17 st som gav helt eller delvis rätt till konsumenten. Strax över 90 % ger alltså inte en fällande dom. Anledningen till detta är egentligen inte så konstig då bankerna alla har bra koll på vilka regler som gäller och om de tror sig ha gjort fel försöker de fixa till det hela utan att en anmälan skickas in.

En sak som bankerna tydligen är bra på är att följa när ARN dömer mot dem. I 96 % av fallen valde de att följa ARN vilket är klart mer än snittet på 76 % sett över alla branscher.

Nu säger dessa siffror inte speciellt mycket om lån, men det går iaf att dra slutsatsen att det är väldigt ovanligt att några lån går till ARN vilket får ses som positivt.

Dela denna artikel på Alltomlån.com