Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Låneförmedlare – Hur fungerar det?

De senaste åren har det dykt upp många låneförmedlare som jobbar på marknaden. Från att det bara har varit ett par stycken så har det växt rejält många. Därför ska vi här titta lite på vad som är bra med låneförmedlare och även det negativa med dem.

Hur fungerar det att låna via en låneförmedlare?

Numera finns det även ganska många som knappt kan räknas som låneförmedlare men som är väldigt lika till utseendet. Dessa jobbar nämligen på sådant vis att de själva tar in ansökningar och sedan skickar de bara dem vidare till en låneförmedlare som sedan gör det vanliga jobbet. Alltså är det ganska meningslöst att använda sig av dessa då man lika väl kan vända sig till en riktig låneförmedlare direkt.

Att känna igen dem är oftast ganska enkelt då det någonstans på sidan står att de samarbetar med t ex Lendo eller något liknande. Det är absolut inget fel att använda sig av dessa men du kommer att få samma resultat om du vänder dig till Lendo i detta fall direkt. Här på sidan har vi försökt att ha med så få av dessa som möjligt då det finns många andra alternativ att välja mellan.

Vad gör en låneförmedlare?

Det enkla svaret är att en låneförmedlare tar in en ansökan från en potentiell låntagare och sedan kontaktar de alla banker och långivare som de samarbetar med och frågar dem om de kan tänka sig att låna ut pengar till låntagaren och vad det isf skulle kosta. Den som skickat in ansökan får sedan välja den långivare som känns bäst vilket oftast är den billigaste.

Vad är bra med en låneförmedlare?

Genom att bara skicka in en ansökan kan man därmed få svar från många långivare. Vilket självklart är mycket enklare och bättre än att göra detta jobb själv. Du kan då jämför på ett snabbt och överskådligt sätt vilken av långivarna som är billigast.

Bara tiden som du sparar på att vända till enbart en aktör jämfört med en stor mängd är ordentligt och sen ska man inte glömma det här med förfrågningar hos UC också. Skulle du skicka in en ansökan till alla långivare du kom på själv skulle det bli en massa förfrågningar hos UC vilket är en varningsflagga för långivare. Vänder du dig istället till en låneföremedlare blir det bara en förfrågan hos UC som de gör. Långivarna får sedan tillgång till denna info och kan ta sitt beslut så de behöver inte göra en egen kontroll.

Kostnad

Detta låter ju bra och därför kan man fråga sig vad det kostar för en låntagare att använda en låneförmedlare. Trevliga svaret här är att det är gratis för att använda sig av deras tjänster. Låneförmedlarna tjänar pengar bara när folk lånar genom dem och det är då bankerna/långivarna som betalar. Du får även samma ränta och villkor i övrigt som om du direkt hade vänt dig till långivaren.

Negativt med låneförmedlare?

Egentligen är det nog bara en sak som är negativt med dem och det är att du bara får svar från långivarna som de samarbetar med, vilket ju är ganska uppenbart. De stora bankerna har tidigare varit dåliga på att jobba med låneförmedlare men har iaf blivit bättre på detta. Men du ska inte räkna med att få svar från alla. Det är inte ovanligt att låneförmedlarna jobbar med 20 eller flera långivare vilket innebär att du absolut kommer att få svar från många även om det inte är alla som finns på marknaden.

Se till att vara försiktig med dina pengar

Vill du därför vara lite extra försiktig kan det vara ett bra tips att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare och sedan även göra samma sak hos din vanliga bank. Matchar de då erbjudandet du fått är det ju bara strålande och du kan ha allt samlat och samtidigt känna dig säker på att du inte fått betala extra i onödan. Skulle det visa sig att förslaget du får från någon annan långivare är bättre kan du ta det med ett gott samvete då du sparat pengar. Att vara försiktig är sällan fel när det gäller ekonomi, det kallas nog i de allra flesta fallen helt enkelt för att vara smart.

Typer av lån

Ser man lite tillbaka på tiden har det nästan alltid varit frågan om att låneförmedlarna jobbar med privatlån. En stor del av deras idé har varit att jobba mot kunder som har behov av att samla flera mindre dyra lån till ett större som är klart billigare. Något som utan problem kan spara flera tusen kronor i månaden i räntekostnader om lånen totalt är stora.

Självklart har det inte bara varit frågan om samlingslån utan det har även gått bra att ta helt nya privatlån. Största möjliga summa för dessa har även ökats på senare tid och ligger nu ofta på 500 000 kr från 350 000 kr tidigare. Kom bara ihåg att ifall du ansöker om ett lån som är så stort kommer antalet långivare som erbjuder det att vara starkt begränsat och därmed får du färre svar. För även om låneförmedlaren säger att de samarbetar med X antal långivare så är det inte alls säkert att alla dessa erbjuder din önskade summa, löptid osv. Du får då av uppenbar anledning heller inget svar från dessa.

En positiv utveckling den senaste tiden är att det även har börjat dyka upp förmedlare som sysslar med bolån. Även om ränteskillnaderna här ofta inte är så stora kan det bli frågan om mycket pengar då lånen ofta är stora och sträcker sig över många år.

Ansökan till pengar på banken

Att låna pengar är alltid en process där ett antal olika steg ska gås igenom. Detta för att det ska bli säkrare både för låntagaren och långivaren. Här kommer därför en snabb och enkel genomgång hur de olika stegen ser ut när du använder dig av en låneförmedlare. Du kommer då att märka att processen är lik den som gäller för en vanlig bank.

Steg 1 – Bestäm dig för låneförmedlare

Ett bra tips är att inte bara ta första låneförmedlaren som du träffar på utan titta lite närmare på dem först. T ex bör du välja någon som skriver ut vilka långivare som de samarbetar med. Då märker du även om någon viktig långivare saknas i denna lista som någon annan låneförmedlare har med. Sen ska sägas att det ofta är ungefär samma långivare de olika företagen samarbetar med.

Steg 2 – Skicka in en ansökan

Gå in på webbplatsen för den låneförmedlare du har valt. Där hittar du ett formulär som ska fyllas i. Det är då frågan om uppgifter om vem du är, din privatekonomi, hur mycket du vill låna osv. Alltså den där vanliga informationen som krävs för att någon ska kunna besluta om de vill låna ut pengar eller ej. Skulle du ansöka hos en av storbankerna är det samma frågor som ska svaras på.

När ansökan skickas in kommer den sedan att gå ut till alla passande långivare som de har i sitt stall. Något som skiljer mellan olika låneförmedlare är hur mycket kontakt de har med sina kunder. Vissa ringer upp och går igenom vad som skrivits in osv medan andra inte gör det på alls samma sätt. Samma kan gälla för de andra stegen i processen också.

Steg 3 – Kreditupplysning

Låneförmedlaren kommer efter inskickad ansökan göra en kreditupplysning på dig som vill låna. Denna gäller då som grund för alla låneföretag som ska svara på din ansökan. Vilket är mycket bättre än att ansöka hos 20 st olika och få det antalet förfrågningar hos UC.

Steg 4 – Du får förslag

När långivarna har tagit del av kreditupplysningen och den data du skrev in i ansökan kommer de att ta ett beslut om du ska få låna pengar av dem och isf till vilken ränta, löptid osv. Bara för att en låneförmedlare samarbetar med 20 st långivare så finns det inga garantier att du får svar från den mängden. Vissa kanske har begränsningar i lånet de erbjuder som gör att du faller bort. Exempelvis om du vill låna 300 000 kr kommer alla som inte lånar ut så mycket att falla bort. Sen kanske de inte är nöjda med privatekonomin och därmed inte vill låna ut pengar.

De långivare som är kvar vilket förhoppningsvis är många kommer att svara med det förslag de har. Vanligt är att svaren ska komma in inom 24 timmar från det att du skicka in ansökan.

Hitta ett bra lån

Steg 5 – Välj långivare

Bara för att du skicka in en ansökan till en låneförmedlare finns det inget krav på att du verkligen måste låna några pengar. Är inte förslagen tillfredsställande är det bara att skippa att ta lånet.

Annars är det bara att jämföra de olika alternativen och då tittar man självklart mest på räntan. Även om det kan finnas andra villkor också som ska beaktas så brukar totala kostnaden för lånet vara största faktorn inför valet.

Är du nöjd med något av alternativen går du vidare med det och färdigställer just den ansökan.

Steg 6 – Pengar på banken

Om inget konstigt har hänt sedan du skickade in din ansökan till låneförmedlaren så kommer det att går ganska snabbt att få in pengarna på kontot. Vanligen finns pengarna tillgängliga inom ett eller två dygn efter det att du skickat in allt till långivaren.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Bäst privatlån just nu

1Advisa
2.95 - 29.04 %
Låna / Besök
2Consector
2.95 - 18.95 %
Låna / Besök
3Lendify
2.95 - 14 %
Låna / Besök
4Direkto
2.95 - 29 %
Låna / Besök
5MyLoan
2.95 - 35.7 %
Låna / Besök
6Sambla
3.01 - 22.59 %
Låna / Besök
7Sevenday
3.45 - 9.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst
Compricer | Ferratum | ICA Banken