Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Så känner du igen en blufflångivare

Tisdag, 15 Oktober 2019

Vi har tidigare skrivit om bluff-långivare och hur de lurar vanliga (ofta desperata) människor på pengar. Tyvärr är det alltid ett aktuellt ämne och jag tänkte fräscha upp allas minne lite genom att återigen påminna om vilka kännetecken som finns att en långivare inte är seriös och att man bör akta sig för dem.

Det finns många olika saker som bör få dig att bli misstänksam och så fort du börjar misstänka att något inte står rätt till brukar det också vara smart att dra sig ur och låta bli att låna. Annars riskerar du att förlora pengar. Nedan listar jag ett antal saker som kan vara tecken på att en långivare är en bluff.

Kontaktar dig på ett udda sätt - Om långivaren mailar till dig med ett erbjudande om lån eller om du hittar långivaren på ett forum eller i ett kommentarsfält eller liknande så är det ett varningstecken. Seriösa långivare kommer inte att göra reklam på det sättet. Ibland kan det även förekomma Facebook-annonser och även här bör man vara skeptisk.

Skriver på engelska - Det är mycket vanligt att långivaren sägs finnas i ett annat land och att all information och kommunikation är på engelska. Många gånger är engelskan även ganska dålig och språket tveksamt.

Finns i ett annat land - I de flesta fall finns blufflångivare i andra länder än Sverige. De säger att de har kontor i t ex Frankrike och kanske till och med presenterar ett namn på banken och kanske en hemsida där du kan gå in och titta. Det är dock enkelt att hitta på och förfalska sån här information och du har svårt att kontrollera den. Därför bör du hålla dig borta från utländska långivare helt.

Vill att du ska betala in pengar innan du får lånet - Detta är den stora grejen egentligen. Blufflångivare vill lura av dig pengar och det vanligaste sättet är att de säger att du behöver göra någon slags inbetalning innan du kan få dina pengar. Dessa pengar säger de ska gå till en försäkring, nån banköverföringsavgift, en advokat eller något annat i den här stilen.

Detta är givetvis en bluff. De vill bara att du ska skicka in pengar till dem och du får sedan aldrig något lån. En riktig bank kommer aldrig någonsin kräva att du betalar in pengar i förväg för att få ett lån. Den enda riktiga avgift som finns är uppläggningsavgiften och den betalar man alltid i efterhand, när man väl har fått ut sitt lån. Om någon någonsin kräver dig på en avgift i förväg - spring åt andra hållet för då är det nästan helt säkert något fel.

Du ombeds skicka in personuppgifter - “Långivaren” i fråga kommer troligen be dig skicka in personuppgifter, t ex en kopia på ett pass eller ID-kort och annan information. Kanske information om din bank osv. Den typen av information vill man inte gärna ge ut till en bedragare och därför bör man vara uppmärksam om någon kräver sådant. 

När du lånar av en vanlig långivare i Sverige behöver du inte skicka in alla dessa saker och kan normalt identifiera dig med Bank-ID och liknande. Väljer du en säker långivare så slipper du risken att dina personuppgifter används till något dåligt, t ex identitetsstöld, vilket inte är roligt.

Låneerbjudandet är för bra för att vara sant - Det borde direkt ringa en varningsklocka om du ser ett lån som är för bra för att vara sant. Om det är en långivare som lånar ut ovanligt stora belopp eller har väldigt bra räntor så är det normalt något som är fel. Man kan inte få så bra lån i vanliga fall, så vad är oddsen att du plötsligt skulle hitta en sådan långivare som är äkta?

Det är inte speciellt troligt att du kan få låna när du får onormalt bra villkor, ränta eller liknande. Detta är bara till för att locka in dig i fällan. Titta på de stora bankerna i Sverige och se vad de erbjuder så vet du vad som är normalt. Gå inte på lånen på många hundratusen med bara några procents ränta. Om du har en lite osäker eller dålig ekonomi kommer ingen seriös långivare någonsin att ge dig ett sådant bra lån.

Om du är i ekonomisk knipa är du i riskzonen

Det är vanligt att personer som har ekonomiska problem och som verkligen behöver hitta ett lån också faller för dessa bluffar. Det beror till stor del på att de är ganska desperata och försöker hitta en lösning på något vis - och då kanske är beredda att hoppas på lite vad som helst även om det inte verkar helt hundra.

Man kan givetvis förstå att de som är desperata är villiga att ta större risker men om man nu har dålig ekonomi och är i stort behov av pengar så är det inte roligt om man råkar ut för en bedragare som snor de få pengar man har kvar. Du behöver hålla hårt i slantarna om du har problem och då ska du vara försiktig snarare än att chansa vilt.

Försök att tänka logiskt och kritiskt även om du verkligen skulle vilja hitta en lösning på ditt problem. Är det för bra för att vara sant? Ringer det några varningsklockor? Du måste försöka använda det sunda förnuftet här snarare än att hoppas på ett mirakel. Det är inte värt att förlora mer pengar till en blufflångivare, så se till att du tänker klart när du tar dina beslut.

Det är ofta de som har försökt få lån hos vanliga svenska banker och misslyckats som tittar efter andra lösningar, t ex att låna från ett annat land. Men det är sällan en bra idé. Om du inte kan få ett lån hos en vettig bank i Sverige är det inte troligt att du kan få ett lån från en vettig långivare i ett annat land heller. De har liknande regler för vilka de godkänner. Dessutom är det inte så vanligt att banker ens lånar ut till personer som är medborgare i ett annat land, så bara det gör att man ska vara misstänksam.

Dela denna artikel på Alltomlån.com