Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Jämföra alltid lika viktigt för din plånbok

Fredag, 30 November 2018

Oavsett vad det är du vill göra eller köpa så är det i princip alltid en bra idé att jämföra olika alternativ först. När du jämför kan du se till att du får den bästa produkten eller tjänsten och till det bästa priset. Det är inte så värst svårt att jämföra och du får normalt ut väldigt mycket av det. Det är många gånger skillnaden mellan att vara en nöjd kund och en missnöjd kund.

Black Friday har precis tagit slut och där kan man enkelt se vikten av att jämföra priser. När det är rea är det inte uppenbart vilken butik som har lägst pris på en specifik vara och man bör helt klart kolla runt innan man tar sitt beslut, för att inte missa ett lägre pris. Det går oftast att spara en hel del pengar på att jämföra ordentligt.

Spara pengar genom att jämföra

Det finns många bra sidor för att jämföra priser på produkter, så som Pricerunner och Prisjakt. Där går det dessutom att se prishistoriken för att se om en vara faktiskt har ett bra pris på rean. Ibland är det tyvärr så att varor har samma eller till och med högre pris även på Black Friday, även om man inte kan tro det. Genom att jämföra priser historiskt kan man avslöja detta och då fundera på hur man vill göra.

Det kan vara värt att kolla upp företag som man är intresserad av att handla hos. Då menar jag inte bara kolla på priser utan även på företaget bakom, att de verkar trovärdiga och trygga osv. Det går bra att läsa recensioner och kolla på företaget så att man känner sig trygg med att handla av dem. Detta är extra viktigt när man handlar på nätet, med tanke på att man då inte har något konkret att se eller röra vid.

Jämförelse av lån

Att jämföra lån är av stor betydelse för din plånbok. Även om man inte köper något så är det nästan samma sak ändå. Du betalar för en tjänst och det gör du varje månad under en period tills ditt lån är återbetalt. Man kan egentligen säga att man köper något även när mar man lånar. Man köper en stor summa pengar på avbetalning och betalar av under X antal år (eller månader i vissa fall).

För att kunna göra bästa möjliga ”köpet” krävs att man jämför de olika långivarna på marknaden. För precis som när man köper en tv, en PS4, en begagnad bil eller en fritös så kan olika företag erbjuda olika priser för samma produkt. De erbjuder alla ett lån på 50 000 kr i tre år men det som skiljer är hur mycket du får betala totalt.

En del har lägre ränta och en del har högre ränta. Räntan är allra viktigast för att avgöra vilket lån som är billigast, speciellt för större lån. Sen har en del uppläggningsavgifter för lånet och en del har aviseringsavgifter (en avgift för varje avi / faktura du får, vilket återkommer månatligen normalt). Du måste ta alla dessa delar i beaktning när du gör ditt val.

Eftersom både ränta och avgifter kan variera ganska mycket mellan långivare så är det ett mycket bra sätt att spara pengar att jämföra lån och långivare. Förutom lånets kostnad kan det också vara intressant att kolla upp företaget bakom så att man tycker att de känns stabila, trovärdiga och har bra service osv.

Jämförelse av tjänster

Att jämföra varor och tjänster för att kunna hitta de billigaste aktörerna är ett givet bra tips. Det bör man göra. Man kan jämföra bolån och pruta på boräntan och säkerligen spara tusenlappar, speciellt över lång tid. Man kan jämföra priser på tv-apparater innan man köper och där säkerligen spara nån tusenlapp också. Och listan kan göras lång.

Man vill dock även jämföra vad man faktiskt får. Innan man köper sin tv vill man jämföra olika modeller för att kunna välja en modell som har allt det där som man vill ha. För tjänster är detta troligen minst lika viktigt. När man skaffar ett mobilabonnemang så är det viktigt att man kollar upp vad de olika abonnemangen erbjuder. Då kan man välja det som passar en själv bäst.

Jämför allt - lån, investeringar, aktier, sparande osv

Dessutom kan man även kolla vart man ska vända sig för att få som mest för pengarna. Det är inte alltid två olika produkter är exakt likvärdiga och ibland kan det vara så att man har hittat flera saker som kostar ungefär lika mycket men det som skiljer är istället innehållet i det man köper.

Försäkringar är ett bra exempel där det inte räcker att bara kolla på priset på t ex en hemförsäkring eller bilförsäkring rakt av. Priserna varierar givetvis men även innehållet. Det kan tänkas att den billigaste försäkringen saknar några av de viktiga saker som en dyrare försäkringar har. Och då är det inte säkert att det billigaste alternativet slutligen är mest prisvärt. Och det är PRISVÄRT som man vill åt.

Jämförelse vid investeringar

När man funderar på att investera sina pengar är det också viktigt att jämföra. Det gäller inte bara när man ska köpa något utan även när man vill göra motsatsen, att spara pengar. För man vill ju ha så bra avkastning på sparpengarna och då kan det krävas att man gör lite jobb i förväg.

För den som vill spara på sparkonto finns det många alternativ och de flesta har idag i princip nollränta. Du går alltså inte plus på sparpengar på ett sådant sparkonto. Man kan dock hitta vissa banker som faktiskt har en ok ränta på sitt konto, om man bara letar tillräckligt noga.

På samma vis är det i grund och botten även med aktier. För att kunna göra rätt val när det gäller aktier måste man först undersöka bolagen bakom och jämföra dem. Du måste alltid göra ett val när du köper aktier. Du kan inte köpa alla du vill ha utan måste välja vilka du ska satsa på. Då krävs det att du gör en bra jämförelse och faktiskt listar ut vilket bolag som kan tänkas gå bäst framöver.

Det är inte helt enkelt att jämföra och göra rätt val när det gäller aktier men det klassiska tipset brukar vara att satsa på fundamentalt starka aktier som har en positiv trend och är på väg uppåt. Det är dock ingen bra idé att chansa för mycket när det gäller aktier, så det är bra att läsa på om bolagen som man är intresserad av.

Man behöver kolla upp dem, gå igenom artiklar, rapporter, årsredovnisningar osv. Vill man veta mer om ett specifikt bolag, som exempelvis Mr Green, så kan man t ex följa dem på Stockholmsbörsen och kolla in kurser, läsa artiklar om dem och titta närmare på deras finanser och redovisningar. Det är viktigt för att kunna bilda sig en korrekt uppfattning om bolaget rent allmänt, för att känna att man kan lita på dem och för att kunna avgöra om man vill investera i deras aktier.

Nyhetsartiklar funkar som ett ganska bra komplement när man vill ha info om ett bolag. Du kan kolla in finans- och aktiesidor eller följa dem i vanliga nyhetsmedia. För vanliga artiklar samlade kan du t ex titta in på Google News. Där finns nyheter från många av de vanligaste tidningarna och sidorna samlade och du kan enkelt söka på det ämne du är intresserad av, t ex Mr Green eller ett annat bolag.

Dela denna artikel på Alltomlån.com