Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Ta ut din lön i förskott - ny typ av lån

Fredag, 31 Januari 2020

En ny nisch på lånemarknaden är på väg att bli mer populär i Europa och är även på väg in i Sverige. Det är möjligheten att ta ut sin lön i förskott från arbetsgivaren. Tanken är att du helt enkelt kan välja att plocka ut din lön tidigare än normalt, när behovet uppstår. Det är inte arbetsgivarna själva som står för detta utan det är utomstående finansbolag som tar hand om det praktiska.

Grundidén är att finansbolaget vänder sig till arbetsgivaren och påbörjar ett samarbete där alla de anställda kan få ut lönen i förskott. Den anställde behöver då endast betala en liten avgift per gång som de väljer att utnyttja detta, exempelvis 30 kr.

Den lilla kostnaden är till för att täcka kostnaden för administrationen och vinsten ska bolaget sedan göra genom att företagen som är anslutna betalar en månadsavgift för att utnyttja tjänsten.

Det innebär alltså att man ser det som att företag kommer vilja erbjuda denna tjänst till sina anställda som en extra förmån eller som ett sätt att locka nytt folk. Visst kan det i tuff konkurrens om arbetskraften möjligen vara en faktor som spelar in, att det går att få ut lönen i förväg.

Den anställde kommer alltså inte på något vis att var den som bekostar tjänsten eller som är den huvudsakliga kunden. Därför blir det viktigt att lyckas få till samarbeten med många och stora företag. Hur stor månadsavgiften som företagen måste betala är har jag dock i dagsläget inga uppgifter om.

Flera företag siktar på den nya marknaden

I Sverige har några nya företag dykt upp på marknaden, t ex Grace och Mysaly. De verkar redan vara på gång att skaffa kapital och sätta igång verksamheten. De verkar ha starka investerare i ryggen och Mysaly skaffade nyligen tillstånd från Finansinspektionen.

Med tanke på hur bolagens produkter är utformade så tar de ingen risk mot privatpersoner, alltså de anställda som tar ut lönen i förskott. De betalar ut lönen i förskott och räknar sedan med att företaget som använder deras tjänst kommer att betala ut lönen normalt, men istället skicka den till dem istället för till den anställde.

På så vis blir slipper man riskexponeringen mot privatpersoner som kan ha dålig kreditvärdighet osv och behöver bara oroa sig för att arbetsgivaren klarar att betala ut lönerna. Detta känns som en klart mindre risk då man kan göra en kontroll av bolag innan man ansluter dem till tjänsten och undvika sådana som har instabil ekonomi.

Är denna nisch intressant?

Mysaly kallar sig själva för ett “financial wellness-bolag” och säger att deras lösning med förskottsbetalning på lönen kan vara ett bra alternativ till att ta vanliga blancolån och på så vis riskera att hamna i en dålig situation.

Jag kan hålla med om att det kan fungera för vissa situationer. Det är ett alternativ när man behöver pengar akut och därmed måste få ett tillfälligt tillskott i kassan, på en inte allt för stor summa. Det kan alltså ersätta kortare snabblån och liknande där man vanligen lånar i 30 dagar.

Denna typ av lån är vanligen dyra och ska ändå betalas med nästkommande lön, så att då få ut sin lön snabbare istället och bara behöva betala en liten avgift på 30 kr blir mycket bättre. Det kan dock vara svårt att använda denna metod när man behöver en större summa pengar eftersom man inte blir helt hjälpt av att få ut nästkommande lön i förväg.

Kan ersätta små korta lån men ej längre eller större lån

Man måste fortfarande ha råd att betala alla räkningar och liknande med den lönen, för det kommer inte komma in mer pengar i slutet på månaden om man har tagit ut dem i förväg. Det funkar alltså för mindre summor som man kan avvara på lönen men inte på större summor, om man inte ska riskera att få svårt att betala sina gamla räkningar.

Det som är bra med en sån här lösning är att man kan utnyttja den istället för de minsta och dyraste korttidslånen och spara mycket pengar. Det är arbetsgivaren som står för den stora delen av kostnaden och det blir en förmån för de anställda istället för att de måste punga ut pengarna själva.

Det är också i princip ens egna pengar, så man lånar inte, man bara tar ut pengarna lite tidigare än vanligt. Det känns bättre än att låna, men man ska givetvis också tänka på att pengarna sedan ska räcka till för att täcka alla vanliga utgifter man har den månaden, som räkningar, mat för nästa månad osv.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg