Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Vad är haken med ett gratislån?

Måndag, 25 Maj 2015

Min uppfattning är att det inte är riktigt lika vanligt längre med gratislån inom mikrolånsbranschen. Men de finns fortfarande kvar där och det naturliga är ju att tro att det är något lurt med det hela. Men så är det faktiskt inte även om man ska se upp.

Det första som vi ska klargöra är att ett lån som en långivare säger har 0 % i effektiv ränta är ett helt gratis lån. Du ska då enbart återbetala själva kapitalskulden och inget annat. Det är alltså inte ett sätt för oseriösa långivare att dra in pengar på dig. Skulle en långivare kräva att du betalar en massa pengar även om du tagit ett gratislån av dem så bryter de mot lagen.

Nästa fråga är därför varför de lånar ut pengar gratis? Det är här som du ska se upp för ett gratis lån kan leda fram till kostnader i framtiden, detta är iaf vad långivaren hoppas på.

För det första så får de in dig som kund vilket gör att du är troligare att låna pengar av dem igen och då kommer det självklart att kosta pengar. Ett gratislån är enbart tillgängligt för nya kunder.

De kan även tjäna pengar på dig och det lånet som inte ska kosta några pengar, men detta är bara om du inte sköter dig. Skulle du inte återbetala kapitalskulden så som du ska är risken mycket stor att det tillkommer kostnader för dig. Vilket är fullt tillåtet för långivarna att ta ut ifall inte du fullföljer ditt åtagande.

Ingen hållhake finns alltså men det gäller fortfarande att vara försiktig då det kan kosta mycket pengar ifall man inte har disciplinen att betala tillbaka. Viktigt är sedan att ifall du i framtiden bestämmer dig för att låna igen så ska du aldrig automatiskt välja den långivare som lånade ut pengar gratis till dig. Jämför priser hos flera långivare nästa gång du lånar då det kan finnas billigare alternativ.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg