Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Små SMSlån inte längre lika populära?

Torsdag, 23 Augusti 2018

För några år sedan blommade SMSlånemarknaden och det poppade upp många nya långivare. Idag tycker jag att trenden går mot färre långivare och att en del av de befintliga byter inriktning. Vi ska titta lite mer på hur det går för SMSlån idag.

På den "gamla goda tiden" var SMSlån lite mer fokuserade på mobiltelefonen och att kunna ansöka direkt via ett SMS. I och med att Smartphones har blivit standard har också möjligheten att ansöka via SMS blivit mindre viktig. Nu kan man så enkelt gå in på långivaren hemsida på mobilen och ansöka där.

På den tiden var även lånebeloppen för SMSlån klart lägre. Då lånade man normalt mellan 500 kr och 5 000 kr. Löptiden var oftast bara 30 dagar men kunde i vissa fall vara 60 eller 90 dagar. Efter hand blev det allt vanligare med högre lånebelopp och man räknade med att kunna låna upp till 10 000 kr hos många långivare. Då blev det också vanligare med 60 eller 90 dagars löptid och många lånebelopp gick endast att låna med lite lägre löptid.

Det känns som att utvecklingen av SMSlån hela tiden har gått mot lite större lån och lite längre löptider tillsammans med större flexibilitet och fler valmöjligheter. Långivarna vill erbjuda ett bredare utbud helt enkelt. Dock tycker jag att de senaste två årens utveckling har varit att de långivare som förr erbjöd renodlade SMSlån eller snabblån nu blivit ännu bredare.

Vart är långivarna på väg då?

Idag har många långivare antingen valt att bli en hybrid mellan klassiska små SMSlån och små privatlån eller satsat på krediter. För de som valt att satsa mer på privatlån gäller att man vanligtvis kan låna mellan 1 000 kr och upp mot kanske 20 000 kr och kan då också välja flera olika löptider. Ofta kan man t ex låna i 30, 90 och 120 dagar men även i ett halvår och ett år. Kanske till och med flera år.

Eller så har långivarna valt att gå mot kontokredit / onlinekredit istället. Det innebär att de har slutat låna ut pengar på vanlig väg och erbjuder en kontokredit på t ex 20 000 kr istället. En kredit är ju lite annorlunda på så vis att man skaffar sig möjlighet att utnyttja hela eller delar av krediter i förväg och betalar då bara ränta på just det belopp man lånar och under just den tiden man lånar pengarna.

Om flytten till kontokredit beror på något speciellt är lite osäkert. Jag skulle tro att SMSlån rent allmänt är på väg nedåt och att folk hellre tar små privatlån med en lite längre löptid. Dessutom verkar onlinekredit / kontokredit vara på väg upp och bli mer populärt och givetvis vill långivarna försöka hänga med på det tåget istället för att sitta fast med ett mindre populärt koncept.

Jag kan inte annat än att vara lite nöjd över hur utvecklingen ser ut. SMSlån är lite luriga då de kostar förhållandevis mycket och de skapar ofta också en risk för människor att hamna i skuldfällan just för att de lockar folk att ta lån som de inte borde ta eller har råd med. Att erbjuda lite högre lånebelopp och lite längre löptider känns allmänt mer respektabelt.

Givetvis har även små privatlån sina problem. Dessa lån är inte heller speciellt billiga och man kan få en ränta upp mot 30 procent per år. Det är lite värre än att få en ränta på t ex 8 procent hos en större långivare. Man ska vara försiktig när man tar ett privatlån från en mindre långivare och se till att man får vettig ränta och villkor.

När det gäller kontokrediter så gillar jag idén med att ha en löpande kredit som man kan använda t ex som en extra buffert eller när det uppstår ett behov och pengar saknas i kassan. Själva upplägget är bra då man har krediten redo i förväg, vilket gör att det går snabbt att få fram pengarna, plus att man bara behöver använda exakt så mycket pengar som man behöver vid ett specifikt tillfälle.

Man slipper då extra räntor och avgifter, så som man kan bli tvingad att betala om man tar ett lån i förebyggande syfte. Nackdelen är dock att även här så är räntan ganska hög och om man väl utnyttjar krediten så är den inte direkt bättre än om man hade tagit ett vanligt privatlån. I många fall är det dyrare med krediten.

Varför är SMSlån mindre populära?

Jag vill börja med att säga att det inte är helt uppenbart att SMSlån inte längre är populära. Det finns fortfarande många långivare och många som tar denna typ av lån. Det är bara jag, i egenskap av någon som jobbar med lån och långivare, som tycker mig ha sett att många långivare som tidigare varit renodlade SMSlångivare nu för tiden har utvecklats till att hålla på med andra typer av lån.

Så det finns alltså inget som säger att SMSlån är på väg ut eller att ingen längre lånar. Bara att jag tycker mig se tecken på att andra typer av lån börjar ta dess plats här och där. Jag kan inte heller säga med någon säkerhet varför det är så men jag kan ge mig på några kvalificerade gissningar och diskutera lite allmänt.

Alltid haft dåligt rykte

En sak som givetvis kan påverka är att SMSlån nästan alltid har haft ett dåligt rykte och att man i media alltid har pratat om denna typ av lån i negativa ordalag. Det pratas nästan bara om att SMSlån är väldigt dyra, att det är ett vanligt sätt för folk att hamna i skuldfällan och att folk med dålig ekonomi riskerar att gräva ner sig ytterligare.

Trots all negativ uppmärksamhet har SMSlån ändå fortsatt varit populärt och många har lånat. Men det kan så klart ändå vara så att folk med tiden har blivit mer och mer skeptiska och att fler har börjat undvika dessa små och snabba lån.

Begränsad kundbas

Jag tänker mig även att det finns ett begränsat antal personer som faktiskt är intresserade av SMSlån. Det är inte ett lån som alla vill eller behöver ta och därför finns det självklart inte ett obegränsat antal kunder. Även om samma kunder kan tänkas återvända och låna flera gånger så är det inte säkert att alla gör det.

SMSlån har ofta använts av personer med dålig ekonomi, som ett sätt att hålla sig flytande vid ekonomiska problem. Detta gör att en del av dem som skulle kunna vara intresserade av SMSlån av olika skäl inte kan eller vill låna gång på gång. En del av dem kan säkerligen nekas att låna för att de har för dålig ekonomi eller att de inte ens försöker.

Kundbasen kan alltså tänkas minska med tiden och färre nya kunder tillkommer. Speciellt om det kommer nya typer av lån eller andra typer av lån (som t ex små privatlån) som lockar mer. Det finns inget som säger att SMSlån kommer att försvinna helt men kanske kan det behövas några små finjusteringar och lite bättre priser för att skapa en mer lockande produkt.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg