Här kommer det flera gånger varje vecka nya blogginlägg som handlar om lån, ekonomi och sådant som kan påverka eller kopplas till dessa saker. Du är välkommen att läsa vår blogg och får gärna även kommentera och diskutera sådant som skrivs. Kommentera gör du genom att klicka dig in på en artikel och skriva din kommentar längst ner på sidan. Gamla inlägg hittar du i kategorierna i menyn.
Bynk är en aktör i den så kallade fintechbranschen vars fokus är att erbjuda lån med all den funktion och service som människor kan tänkas vilja få ut från sin vanliga bank, men kanske sällan får i dagsläget.
Då och då får vi mail eller kommentarer från folk som vill låna pengar från oss. Som alltså tror att vi är en bank eller annan långivare och faktiskt lånar ut pengar. De flesta har nog koll på att vi inte lånar ut något utan bara har information, tips och guider inom lån och ekonomi men några få verkar ha tänkt lite fel. Men poängen är inte att nämna att vi inte lånar ut pengar, utan jag skulle vilja prata om problem med låneansökningar och långivarnas villkor.
Den 1 september kom nya regler i Konsumentkreditlagen som reglerar de dyraste lånen och dessa har inneburit en hel del bekymmer och förändringar för långivare som sysslade med SMSlån och snabblån. Många långivare verkar nu antingen ha bytt inriktning eller helt avbrutit sin verksamhet. Här går vi igenom reglerna och hur de påverkar.
För några år sedan blommade SMSlånemarknaden och det poppade upp många nya långivare. Idag tycker jag att trenden går mot färre långivare och att en del av de befintliga byter inriktning. Vi ska titta lite mer på hur det går för SMSlån idag.
Sommaren är renoveringstid och det är vanligt att man tar sig tid att antingen renovera eller bygga till något såsom en altan, ett förråd eller varför inte ett växthus. Att bygga är roligt och det är en härlig känsla när det växer fram något nytt. Det kan dock också vara ganska dyrt. Därför kan det ibland bli aktuellt att låna pengar till renovering eller tillbyggnad och detta ska vi titta närmare på i detta inlägg.
De flesta har säkert bra koll på hur en vanlig privatekonomi funkar i grunden. Du har pengar som kommer in, från lön och bidrag etc, och pengar som försvinner ut i form av räkningar, mat och annat som man måste betala. Det som är kvar efter är mellanskillnaden och överskottet. Ju mer pengar som kommer in och ju mindre som försvinner ut, ju bättre ekonomi har du. Därför är det viktigt att påverka dessa poster så mycket man kan.
Detta är den ständiga frågan när det gäller bolån. Ska man binda räntan eller köra på rörlig ränta? Många är nog osäkra på vad som är rätt och hur de ska agera, trots att det finns gott om rekommendationer att läsa. Kanske kan vi försöka reda ut det här en gång för alla.
Vi har inte bara information om lån och krediter här på sidan utan även en del om privatekonomi. Här finns lite bra info om skulder och hur man kan hantera dem, spartips och hur man lägger upp en bra budget osv. Nyligen har vi nu även lagt till en del om sparande.
Nyligen har nya aktören Simplex via sin tjänst Enkla lanserat ett bolån med endast 0,95 procent ränta. Det är ett lån med bindningstid på tre år, som är klart bättre än konkurrenterna då snitträntan normalt ligger på runt 1,6 procent. Detta lån låter väldigt bra, men är det så bra även när man granskar det lite närmare?
Något som har dykt upp mer och mer är vad som vanligtvis kallas för onlinekredit. I praktiken är det ganska likt att ta ett lån men med fördelen att man bara bara betalar när man väl behöver utnyttja krediten och bara för det belopp man behöver utnyttja. Plus att man alltid har en kredit redo vid behov och att det går fint att utnyttja den om och om igen så länge man har betalat tillbaka det man har lånat tidigare. Det är ett alternativ till lite mindre lån som kan vara smidigt.