Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Lånblogg - Blogg om finans, ekonomi och lån

Här kommer det flera gånger varje vecka nya blogginlägg som handlar om lån, ekonomi och sådant som kan påverka eller kopplas till dessa saker. Du är välkommen att läsa vår blogg och får gärna även kommentera och diskutera sådant som skrivs. Kommentera gör du genom att klicka dig in på en artikel och skriva din kommentar längst ner på sidan. Gamla inlägg hittar du i kategorierna i menyn.

Statistik för hushållens lånande
Söndag, 27 September 2009

Det är alltid intressant med lite statistik som rör hushållens lånande. Speciellt när man kan hitta tecken på att ekonomin håller på att vända tillbaka till trevligare nivåer. Statistiken här kommer ifrån Statistiska centralbyrån (SCB).

Finansbolagen ökade utlåningen till hushållen i augusti för andra månaden i rad. Utlåningen ökade med 8 %. I juli då den också ökade var ökningen 7,9 %. Dock ska man fortfarande komma ihåg att tillväxten fortfarande är ner totalt om man jämför med hur det var för ett år sedan. Men det verkar iaf gå åt rätt håll.

 
AIK tar lån
Söndag, 27 September 2009

Att driva ett fotbollslag i Allsvenskan som tampas om titeln kan kosta på. Detta har AIK fått erfara och nu har de blivit tvingade att ta ett kort lån för att klara av kostnaderna

Lånet som de har fått ta är väl inte direkt något kanonlån heller utan det kostar på ganska mycket för dem. Tydligen är det inte bara hårda dueller ute på planen utan det är visst sådana även när det gäller låneförhandlingar. Och i denna duell har väl knappast AIK gått vinnande ut.

 
Risk för dyrare bolån
Lördag, 19 September 2009

Det har kommit upp ett EU-förslag som kan få stor inverkan på bolånen. Förslaget kommer att innebära att bankerna inte kommer att kunna erbjuda mer än cirka 40 % som bottenlån.

Med tanke på att svenska banker ofta erbjuder 75 % eller mer i bottenlån just nu kommer detta att innebära större kostnader för de som funderar på att låna pengar till ett hus. Det skiljer ju ganska mycket i ränta på ett bottenlån med huset som säkerhet än topplånet som inte har någon säkerhet alls.

 
Världens bästa aktie
Lördag, 05 September 2009

Dagens Industri har gått igenom en massa statistik och kommit fram till vilka aktier som har varit bäst under de senaste 100 åren. Det trevliga med siffrorna som de har hittat är att det är en svensk aktie som toppar listan.

Aktier som kom högt på listan men som inte nådde upp var t ex Berkshire Hathaway som styrdes av den legendariske Warren Buffetts. Sedan han tog över 1964 har aktien "bara" gått upp med 362 300 %. Ett annat bra exempel på ett framgångsrikt företag är General Electric som ökat med 326 000 % sedan år 1900. Sålde man aktierna 2007 när de stod som högst var ökningen hela 843 000 %. .

 
SEB o Nordea spår högre ränta
Onsdag, 02 September 2009

Tycker du att räntorna är låga och trevliga just nu finns det risk att detta inte kommer att fortsätta. Nordea och SEB tror nämligen bägge att reporäntan kommer att stiga mycket snabbare än vad Riksbanken tidigare har förutspått.

De tror att till slutet av nästa år så har reporäntan höjts från sin nuvarande nivå på 0,25 % till närmare 2 %. Räntan spås sen stiga till 3 procent under 2011.

 
Vin och skinka som säkerhet
Onsdag, 26 Augusti 2009

Såg en rolig artikel om vårt kära pastaland Italien. Där pratas det nu om att man ska kunna använda finare skinkor och viner som säkerhet för tagna lån. Tidigare har man haft en liknande lösning där ostar har satts som säkerhet för lån.

T ex har banken Credito Emiliano sedan länge haft hundratusentals parmesanostar i sina magasin som säkerhet. Det har då varit ostproducenter som har lämnat dem i säkerhet för lån tagna. Eftersom det finns ett klart värde i dem och de håller sig så har bankerna kunnat sälja dem ifall ostproducenten inte har klarat av sina betalningar.

 
Rörlig bolåneränta oftast bättre
Måndag, 24 Augusti 2009

SBAB har gjort en undersökning där de har jämfört rörlig och bunden bolåneränta. Undersökningen visar att det i de flesta fall blir billigare att satsa på en rörlig ränta. I undersökningen har man kollat på räntor med bindningstid på 5 år, 3 år och 3 månader (vilket är så kallad rörlig ränta) mellan 1997 och 2004.

Varje månad under perioden man undersökte var räntan för 3 månader lägre än den som var bunden på 5 år och skillnaden på genomsnittsräntan var 1,8 %. Detta kan låta ganska lite men om man har ett stort lån så är varje procent en märkbar skillnad i kostnader.

 
Citibank slutar med lån till privatpersoner
Tisdag, 18 Augusti 2009

Citibank som har gjort reklam för att man ska skaffa dem som en extra bank slutar nu med att låna ut pengar till privatpersoner. Så om du sett reklamen och tyckt att de verkade intressanta kan du nu glömma att låna pengar där.

Istället har man valt att bara inrikta sig mot företag. "Det är en del av vår nya strategi där vi vill allokera resurserna till företagsbanken", säger bankens informationsdirektör Hampus Stenberg. "Det är vår kärnverksamhet", forsätter han.

 
Bra att låna
Fredag, 14 Augusti 2009

Vissa lån kan kritiseras för att de inte är så bra för låntagarens ekonomi. Men det gäng som själva tog över Gekås i Ullared kan knappast bli kritiserade för sitt lilla lån på cirka 560 miljoner. Hyfsad framgång har de haft om man uttrycker sig milt.

Läs hela artikeln om deras framgång

 
Kände du folk i Kaupthing?
Måndag, 10 Augusti 2009

Om du gjorde det så kanske du har fått låna pengar till något trevligt. Det verkar ju nämligen som ganska många som har rätt kontakter har fått låna till ett och annat som kanske känns lite tveksamt. Populärt har det tydligen varit att låna ut pengar till vänner som känner sig sugna på att köpa en lyxjakt. Kanske inte så överraskande att banken fick lite problem.

 
<< Första < Föregående 31 32 33 Nästa > Sista >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL