Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Lånblogg - Blogg om finans, ekonomi och lån

Här kommer det flera gånger varje vecka nya blogginlägg som handlar om lån, ekonomi och sådant som kan påverka eller kopplas till dessa saker. Du är välkommen att läsa vår blogg och får gärna även kommentera och diskutera sådant som skrivs. Kommentera gör du genom att klicka dig in på en artikel och skriva din kommentar längst ner på sidan. Gamla inlägg hittar du i kategorierna i menyn.

Akta dig för kronofogden
Lördag, 18 Juli 2009

Statistik från kronofogden visar att antalet personer som ansöker om skuldsanering har ökat detta halvåret med 8 %. Det är även så att antalet personer som har blivit godkända för sanering har ökat kraftigt då hela 2 000 personer har blivit det vilket motsvarar en ökning på 26 %.

Det är även så att antalet personer som är registrerade hos kronofogden har ökat detta året jämfört med förra året och nu ligger siffran på 361 000 personer.

 
Banker får låna med fast ränta
Onsdag, 15 Juli 2009

Riksbanken har varit lite snälla och beslutat sig för att erbjuda bankerna att låna från dem med fast ränta. Tiden som gäller för den fasta ränta är 12 månader. Denna nyhet borde innebära trevliga och positiva effekter för hushållen då kostnaderna för bankerna troligen kommer att gå ner något, vilket i förlängningen innebär billigare lån.

 
Andel rörlig bolån
Fredag, 10 Juli 2009

Statistiken visar att de flesta hushållen som skaffar nya bolån gör detta med en rörlig ränta. Det är 70,7 % som valde denna typen av ränta under maj. Detta gör att det enbart är 29,3 % som valde en bunden ränta. Detta enligt statistik från SCB.

 
Räntorna har gått ner
Tisdag, 07 Juli 2009

Räntorna på nyutlåning till hushållen som har en bindningstid på över fem år eller mindre än ett år har sjunkit i maj jämfört med april, enligt SCB finansmarknadstatistik.

För lånen som har en bindningstid på fem år eller mer låg räntan i snitt på 3,81 % i maj. Detta är 0,56 % lägre än månaden innan.

 
Fler lån senaste kvartalet
Fredag, 03 Juli 2009

Almi Företagspartner har gjort en undersökning där de kontaktat 150 bankkontorschefer och frågat dem hur utlåningen har varit det senaste kvartalet jämfört med första kvartalet 2009. På det hela får man ju säga att rapporten är positiv ur bankernas perspektiv om man jämför med tidigare på året. Sen är det ju fortfarande så att antalet lån är neråt jämfört med förra året, men siffrorna har iaf vänt uppåt.

 
Vi lånar mindre och sparar mer
Tisdag, 30 Juni 2009

Nu i dessa tider av ekonomiska oroligheter har hushållen i Sverige valt att spara mer pengar än vad vi gjorde tidigare. Det samlade finansiella sparandet för hushållen i landet under första kvartalet i år låg på 53 miljarder något som kan jämföras med 41 miljarder under samma tid förra året.

Hushållen lånar även mindre i år än förra året. Under första kvartalet ökade lånen med 32 miljarder kronor något som är klart mindre än de 45 miljarderna från förra året.

 
Stopp för höga avgifter
Lördag, 27 Juni 2009

Marknadsdomstolen har bestämt att det ska vara förbjudet att ta ut avgifter för ett lån som inte är skäligt. Detta innebär alltså att en bank inte t ex kan ha en avgift som är en viss procentsats av den totala lånesumman, något som vissa banker använder sig utav.

Det är fortfarande ok för bankerna att ta ut avgifter av en låntagare men det ska då vara avgifter som enbart är till för att täcka kostnaden av det tagna lånet. Vill de ta ut mer pengar som banker ofta vill får de därmed lägga på en ränta för lånet.

 
Lendos Räntebarometer Maj
Onsdag, 24 Juni 2009

Lendo är ett företag som har samlat ett antal olika banker på en och samma sida där besökarna kan ansöka om lån igenom. På detta vis får man förhoppningsvis en bra och passande ränta. Lendo sammanställer också varje månad statistik för hur det har sett ut med privatlånen under föregående månad.

Statistik i maj

Lendo rapporterar att de har ökat mängden privatlån under de tre senaste månaderna med närmare tre gånger. Detta får man ju klart säga är en ganska stor ökning under en så pass kort tidsperiod. Att räntenivåerna ligger lågt för tillfället spelar troligen också in i detta skulle jag tro utan att dra till med en allt för vild gissning.

 
Vad kostar ett barn?
Måndag, 22 Juni 2009

Swedbank har gjort en liten intressant uträkning där man kan läsa vad det kostar att skaffa sig ett eller två barn. Det de lite snabbt har kommit fram till är att det kostar cirka 1 miljon kronor att föda upp ett barn tills dess att det fyllt 19 år. Ska man sedan skaffa ett till barn så blir det iaf lite billigare om det är någon tröst då detta barn bara kommer att kosta 800 000 kr extra.

Kostnaden är den summan som det kostar med ett barn utöver de pengarna som man får i barnbidrag och andra liknande inkomster.

 
<< Första < Föregående 31 Nästa > Sista >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL