Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kort
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
3Advisa
2.95 - 29.04 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Bankkort, Betalkort och Kreditkort

Ofta pratar man lite slarvigt om kreditkort och menar alla typer av kort som går att använda vid betalning. Att alla kort är kreditkort stämmer dock inte utan det finns även bankkort och betalkort att välja på. Rätt namn istället för att beskriva alla korten är kontokort. I denna artikel ska vi titta lite närmare på dessa typer av kort och vad som skiljer dem från varandra.

Bankkort

De flesta av oss har ett bankkort som är utgivet av den bank där vi för tillfället är kund hos. Ett bankkort är ett ganska enkelt kort egentligen då du alltid har det kopplat mot ett bankkonto. Detta betyder att när du utnyttjar kortet så dras pengarna direkt från kontot. Därmed finns det ingen risk att spendera pengar som du inte har. Det kan finnas en möjlighet att koppla kreditfunktion även till ett bankkort som kan utnyttjas ifall det inte finns tillräckligt med pengar på kontot för att göra en betalning. Har du denna funktion kopplat till ditt kort får du betala ränta på den summa som du utnyttjar.

Från början var bankkorten tänkte fungera som ett sätt att ta ut pengar i bankomater, inte att göra betalningar i butiker. Detta har dock ändrats och numera går det i princip att betala med alla bankkort på de ställen som tar andra kort. Att denna möjlighet numera finns tillgänglig gör att du även får räkna med att betala en årsavgift för kortet. Vi talar här inte om några större summor utan det är någon hundralapp.

Att använda kortet i bankomater eller butiker i Sverige kostar dig inget extra. Det är först när du kommer utomlands och ska ta ut pengar från automater där som det kan börja kosta pengar. Vanligen kostar det dock inget ifall det är frågan om uttag av euro i ett EMU-land. Annars får du räkna med en kostnad på runt 35 kr per uttag och sedan ett valutaväxlingspåslag på ca 1,5 %.

Det finns vissa bankkort som är speciellt inriktade till unga personer. Detta innebär att du inte behöver vara myndig för att kunna få ett bankkort.

Betalkort

Nästa korttyp att titta på är betalkort som skiljer sig en del från bankkorten. Här dras inte pengarna direkt från ditt konto när du använder kortet utan det kommer istället att komma en faktura varje månad som ska betalas i sin helhet. Det är på den punkten som den stora skillnaden jämfört med kreditkorten ligger, även om gränsen ibland kan vara lite svårt att se. Om du inte betalar hela summan direkt så spärras antingen kortet eller omvandlas till ett kreditkort.

Du kan använda ett betalkort i automater och butiker på samma sätt som ett bankkort så antalet inhandlingsställen som kortet fungerar på räknas i miljoner. Dock finns det risk att du får betala avgifter oftare med denna typ av kort. Du kan få betala en avgift även om du tar ut pengar i en bankomat i Sverige. Vanligt är att avgiften då ligger runt 35 kr som minsta belopp eller 3 % av det totala uttagna beloppet ifall denna summa blir över 35 kr.

För att skaffa ett betalkort krävs det att du är myndig och generellt får du inte ha några betalningsanmärkningar. Du bör även ha en årsinkomst för att ha en chans att få ett kort av detta slag.

Kreditkort

Den sista typen av kort som vi ska skriva om här är kreditkort. Kreditkort som kan vara både bra då de hjälper dig i vissa situationer men samtidigt något som man ska se upp med hur det används.

Ett kreditkort är ganska likt ett betalkort med skillnaden att du här inte behöver betala hela den utnyttjade summan när fakturan kommer i slutet av månaden. Du kan välja att bara betala en del och då få betala ränta på det beloppet som återstår. Betalar du hela fakturan direkt så kostar det inget. Eftersom korten är ganska lika så är det vanligt att utgivarna marknadsför sin kort som betal- & kreditkort. Kortet som du då skaffar är ett betalkort så länge som du betalar hela fakturan men omvandlas till ett kreditkort ifall bara en del av summan betalas.

Reglerna för vilka som kan skaffa ett kreditkort är väldigt lika de som gäller för betalkort. Detta betyder att personen ska vara myndig, inte ha några betalningsanmärkningar och ha en årsinkomst.

Rabatter / Förmåner

Det finns många utgivare av betal- och kreditkort på marknaden vilket gör att konkurrensen är stor mellan de olika aktörerna. Ett sätt som företagen väljer att konkurrera på är att erbjuda olika typer av förmåner. Det kan vara frågan om billigare bensin, försäkringar, räntefria dagar, bonuspoäng m.m.

Om du vet med dig att du utnyttjar en viss typ av tjänst ofta kan detta vara något att se över då det kan göra ett visst kort mer ekonomiskt.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett Kreditkort

Du kan jämföra effektiv ränta på krediten och årsavgift för kortet och även se antal räntefria dagar för din kredit. Jämför kreditkort nedan eller kolla i vår stora jämförelse av kreditkort och betalkort.

Surfar du i mobilen? Vänd skärmen på sidan för att se fler kolumner m. info!
Kreditkort Årsavgift Eff. ränta Kreditgräns Räntefri
Swedbank - GuldSwedbank - Guld495 kr10.19 %100000 kr55 dagar
SwedbankSwedbank195 kr10.88 %60000 kr55 dagar
ICAICA324 kr11.24 %100000 kr60 dagar
SEBSEB195 kr11.32 %150000 kr60 dagar
Nordea - Guld MasterCardNordea - Guld MasterCard470 kr12.1 %100000 kr55 dagar
Handelsbanken - AllkortHandelsbanken - Allkort250 kr14.3 %100000 kr45 dagar
Nordea - CreditNordea - Credit160 kr15.52 %50000 kr55 dagar
MoreGolf - MasterCardMoreGolf - MasterCard295 kr16.04 %?55 dagar

Kolla in vår stora jämförelse av kreditkort

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
3Advisa
2.95 - 29.04 %
Låna / Besök
4Axo Finans
2.95 - 24 %
Låna / Besök
5Lendify
2.95 - 17 %
Låna / Besök
6Direkto
2.95 - 29 %
Låna / Besök
7MyLoan
2.95 - 35.7 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån