Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Vi fortsätter att öka vårt lånande

Fredag, 25 September 2015

Det är svårt att säga annat än att vi gillar att låna i detta land. Jag följer ett antal ekonomisajter och där brukar det varje månad komma upp statistik över vårt lånande och denna månad var det som vanligt.

Det senaste året har svenskarna ökat på sin skuldsättning med 207 miljarder kronor. Kollar man hur mycket det är per person så blir det ungefär 21 500 kr. Alltså det är inte en lite summa detta per person. Bolånen står för den allra största delen av denna ökning då de är hela 90 % av ökningen.

Den totala skulden för de svenska hushållen låg i augusti på 3 210 miljarder kronor, bolån står då självklart också för största delen med hela 80 %. Slår man ut alla dessa lånade pengar på varje person i landet så ser man att vi i snitt är skyldiga långivare 335 000 kr ungefär. Av detta är då ca 268 000 bolån och 67 000 övriga lån.

Nu ska vi komma ihåg att jag här har räknat på statistik från SCB för antalet invånare i landet från 2013 och då talar vi om alla invånare. Är du omyndig får du inte låna pengar och därmed ska du heller inte vara skuldsatt. Jag hittade dock inte lite snabbt någon statistik för hur många det är som är yngre än 18 år i landet utan jag hittade bara att cirka 18 % var 14 år eller yngre. Rimligtvis kan vi alltså räkna bort minst 20 % av befolkningen och då skulle snittskulden helt plötsligt ligga runt 420 000 kr per person istället.

Lånens ökning är 7,1 % om man jämför med siffrorna från förra året vilket även verkar vara på den nivå som det låg i juli.

Siffror som dessa är faktiskt ganska skrämmande då de visar på hur skuldsatta den normala invånaren är i detta land. Hur många skulle inte få problem om vi kom in i en riktigt stor kris där massor blev av med jobb osv?

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg