Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Hur ska man finansiera sin handpenning vid bostadsköp?

Fredag, 21 December 2018

När man köper en bostad krävs det normalt att man lägger en handpenning som betalas in till säljaren efter att kontraktet har skrivits. Den ligger på 10 % av köpeskillingen. Detta som en säkerhet och för att man ämnar genomföra köpet. Men hur ska man finansiera detta?

Det kan först vara bra att kort nämna vad handpenning är och även informera om att det inte är samma sak som kontantinsats. Handpenning på 10 % är något som man betalar in till säljaren som en förskottsbetalning efter kontraktsskrivning, innan resterande belopp betalas. Resterande belopp betalas sedan normalt när själva köpet går igenom, vilket är vid avtalad tidpunkt och kan mycket väl vara sex månader senare.

Kontantinsats är något som har med banken och bolånet att göra. Man kan som mest belåna en bostad upp till 85 % av värdet / priset och det som är kvar då är 15 %, vilket är pengar som man måste fixa på egen hand. Detta kallas för kontantinsats.

Vi ska dock bara prata om handpenning i den här artikeln. Här finns mer information om handpenning till husköpet, skillnaden mot kontantinsats plus ytterligare info om bostadsköp.

Hitta pengar till handpenningen

När man ska köpa bostad behöver man ha pengar att betala i handpenning. Om du köper en bostad för 3 miljoner kronor så behövs en handpenning på 300 000 kr. Det är en hel del pengar och det är inte alltid så lätt att ha dem redo på kontot.

Detta speciellt med tanke på att man behöver ha handpenningen redo ganska tidigt in i en bostadsaffär. Du behöver ha pengarna redan vid kontraktskrivning och det är inte säkert att du har hunnit sälja din gamla bostad vid denna tidpunkt, eller åtminstone inte hunnit få in pengarna från försäljningen.

Alla har givetvis inte heller sådana summor på sparkontot eller i aktier och kan fixa fram dem lite lätt. Givetvis är det bästa lösningen om du kan skaffa fram pengarna genom sparande och att du helt enkelt har 300 000 kr att slänga upp på bordet när det är dags. Dock är det inte en rimlig lösning alla gånger.

Låna till handpenning

Det är inte ovanligt att ta ett lån för att få råd med handpenningen. Eftersom man ofta inte har så mycket pengar liggande och kanske inte har fått in pengar från sin egen bostadsförsäljning (om man nu ägde en bostad tidigare) så behöver man hitta pengarna någonstans. Många banker kan dock erbjuda ett lån.

Ett sådant lån kallas normalt för handpenningslån och brukar vara ett vanligt privatlån. Det är ett lån utan säkerhet och du har alltså inte din bostad som säkerhet för lånet på något vis. Räntan är alltså högre än för det vanliga bolånet men borde inte bli allt för hög ändå. Du ska givetvis försöka hitta ett bra och prisvärt privatlån för detta ändamål.

Det går så klart även att låna från familjen eller liknande om man behöver hjälp med handpenningen. Det är inte självklart att någon kan hjälpa dig men det är alltid ett alternativ att överväga. Du behöver då kanske inte betala ränta och det är lite mer flexibelt. Det funkar ju dock sämre om du behöver mycket pengar då det är svårt att be familjemedlemmar att låna ut allt för stora belopp.

Hör med banken inför kontraktsskrivning så ska det nog gå bra att fixa ett handpenningslån. Du kan givetvis kolla runt efter bästa möjliga räntan på det lånet och välja en bra långivare. Oftast kan det dock gå att fixa hos samma bank som du får bolån.

Är det bättre att ta sina sparpengar än att låna till handpenningen?

Om du faktiskt har pengarna kontant, är det ens en bra idé att använda dem till handpenning jämfört med att låna pengar till detta? Det är inte uppenbart att det är bättre. Visst är det alltid bra att undvika lån och onödiga kostnader och risk, men det kan faktiskt bli mer kostsamt att ta sina sparpengar.

Det viktiga här är vilken avkastning man kan få på pengarna jämfört med vad räntan på lånet skulle vara. Just nu är räntorna låga och ett billigt privatlån kanske inte kostar mer än 5 procent om året i ränta. Det är inte så farligt.

Om du investerat pengarna i t ex aktier eller aktiefonder kan du mycket väl ha en bättre avkastning än 5 procent under ett år. Om det är på det viset kan du alltså i grund och botten förlora på att använda sparpengarna då du hade fått ut mer vinst från dem om var fortsatt investerade jämfört med vad du måste betala i ränta på ett lån.

Det finns givetvis en risk med detta då en investering i t ex aktier inte är helt säker och om din aktie / fond tappar i värde istället så har du gjort ett sämre val. Då hade det varit bättre att sälja och använda pengarna till handpenningen. Du kan dock själv göra valet utifrån hur säker avkastning du tror att du kan få.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg