Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Finansinspektionens förslag om amorteringskrav är klart

Söndag, 15 Mars 2015

Nu ska detta förslag ut remiss så vi vet ju inte om det blir exakt på detta vis men jag skulle bli överraskad om mycket ändras iaf. Här ska jag förklara hur förslaget ser ut.

Det har ju varit känt ett bra tag nu att det ska komma ett krav om amortering på bolån. Som förslaget ser ut nu ska det börja att gälla från 1 augusti i år och det är nya lån som det gäller. Har du därmed ett lån sedan tidigare kommer det inte att ställas något krav på dig.

Något som ska sägas är att du inte är helt säker från krav om amortering om du har ett gammalt lån för det finns en undantag ifall du väljer att utöka lånet. Då kommer samma krav att gälla för dig.

Något nytt lån räknas det dock inte som ifall du väljer att byta bank. Hittar du ett billigare lån och flyttar det till en annan långivare kommer det inte att införas något amorteringskrav på dig. Något som är riktigt positivt då det annars hade kunnat finnas risk att vissa personer inte kunde byta till en billigare långivare bara för att de då hade varit tvingade att börja amortera mera.

Finansinspektionen anser också att det ska finnas ett visst utrymme för en långivare att göra undantag för amorteringsregeln. Men då ska det vara av vissa anledningar som att låntagaren har blivit arbetslös eller att ett dödsfall har inträffat som påverkar betalningsförmågan kraftigt.

Det är bostadens värde som ska styra hur amorteringskravet ser ut. Men det ska bara gå att omvärdera bostaden vart femte år. Undantaget för detta är ifall något annat än den naturliga prisutvecklingen inträffar som påverkar värdet kraftigt. Ett sådant exempel kan vara en utbyggnad av bostaden.

Kravet för amortering ligger att en bostadsägare ska amortera minst 2 % varje år tills dess att bolånet ligger på 70 % av marknadsvärdet. Efter detta ska minst 1 % amorteras tills dess att lånet är nere på 50 %.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg