Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Då blev det visst inget amorteringskrav

Söndag, 26 April 2015

För några dagar sedan kom nyheten att det inte blir något amorteringskrav som man tidigare hade tänkt sig från Finansinspektionen (FI). Lite tråkigt måste jag allt säga.

"FI konstaterar att rättsläget är osäkert och att FI:s mandat behöver förtydligas." Där har vi anledningen varför det blir på detta viset. Detta efter det att kammarrätten i Jönköping har framfört betänkligheter om FI verkligen har lagligt stöd för att införa ett sådant krav.

Självklart ska inte regler införas av någon när de inte har rätt att göra det men jag tycker att det är lite tråkigt att det blir på detta viset.

Mitt perspektiv har alltid varit på längre sikt och därför tycker jag det är bra med ett krav av detta slag. De som klagar på det tycker t ex att det kan bli svårare för unga att komma ut på marknaden osv. Det håller jag egentligen inte med om då jag anser att det är fullt naturligt att amortera på ett lån och att detta ska räknas in i kostnaden redan från början. Därmed har unga som inte har råd att amortera egentligen i mina ögon inte råd att köpa den bostaden de från början hade planerat.

För det är i de allra flesta fallen frågan om ett lyxproblem vi talar om här. Vi svenskar är jäkligt bortskämda när det gäller att kunna bo nära vår arbetsplats osv. Visst är det tråkigt att behöva åka en timme till jobbet men ibland kan man helt enkelt vara tvungen att göra detta. Är nog ganska få ställen i detta land där man inte kan hitta ett klart billigare boende lite längre bort.

Jag bor själv i ett mindre samhälle några mil utanför Jönköping och här kostar villorna runt 1 miljon kronor. Jag har då cirka 25 minuter med bil till Jönköping och det går bussar lite då och då. Låg och mellanstadieskola finns här och även dagis. Det är alltså lugnt att bo här även om man jobbar i den större staden. Väljer man att bo i ett litet större samhälle som ligger lite närmare Jönköping så att det tar cirka 20 minuter att åka in och där det går bussar och tåg så att man utan problem kan pendla kostar kanske huset runt en miljon till för ett likvärdigt hus. Vill man bo inne i Jönköping kostar det väl en miljon eller två till för ett hus.

Detta är självklart inga exakta siffror då det finns billiga hus som är små, behöver renoveras osv för lägre priser även på de större platserna. Men det är inte grejen heller riktigt utan det är att visa hur skillnaden är. Ett lån på 1 miljon skulle inneburit tvingad amortering på ca 1 700 kr per månad tills skulden är nere på 70 %, för ett lån på 2 miljoner blir samma det ca 3 300 kr och för 4 miljoner 6 700 kr. Det är alltså klart stor skillnad om man uttrycker sig milt. Till detta tillkommer det sedan självklart räntekostnad som för tillfället ungefär är 1 400 kr för 1 miljon och sedan uppåt med storleken på lånet.

Jag har tidigare många gånger sagt att det inte är en rättighet att få bo perfekt utan man får bo var man har råd. Huset för miljonen skulle kosta runt 3 100 kr i månaden om man både räknar in ränta och amortering och detta är innan jämkningen räknas in som tar bort ca 400 kr. Det dyra huset kostar runt 10 000 kr per månad efter jämkning. De unga som har råd att betala detta kan köpa en sådan bostad men de som inte har råd är istället hänvisade till de billigare bostäderna även om de inte är perfekt placerade. Ett par som det oftast handlar om när hus ska köpas bör klart ha råd med 2 700 kr per månad för boendet.

På lite kort sikt hade det kanske varit tufft med ett amorteringskrav men på längre sikt så är det i mina ögon bra. För jag anser att det är väldigt viktigt att man inte hamnar i en situation där folk efter ett tag upptäcker att de inte har råd att bo i sin bostad vilket risken annars är stor för. Man kan inte räkna med att bostäderna ska gå upp i värde hela tiden eller att man tjänar mer pengar med åren. Väldigt mycket kan helt enkelt hända som kan påverka negativt och då är det en klart större chans att klara av sina kostnader om man har amorterat av en ordentlig del av bostaden.

Min förhoppning är alltså att detta krav kommer att införas i framtiden när man har kommit fram till vem som kan införa det och att dessa vill göra det.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg