Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bolån genom förmedlare en intressant möjlighet

Onsdag, 09 November 2016

Låneförmedlare har funnits ganska länge nu, även om det är på senare år som de verkligen har börjat ploppa fram på allvar. Framför allt jobbar de med privatlån men vissa erbjuder även hjälp att få ett bra bolån. Bolånet är ofta lite mer komplicerat och kräver lite förhandlade och funderande, så det kan vara intressant att få hjälp med detta om man känner sig osäker.

En låneförmedlare arbetar på så vis att du skickar in en ansökan och så skickas den vidare till ett stort antal långivare som de samarbetar med och sen skickar dessa långivare ut offerter till dig med bästa ränta och villkor för lån. Du kan jämföra de erbjudanden som du har fått och välja det lån du tycker är bäst. Det är då vanligen privatlån som förmedlas via dem men ibland även billån och hos några få kan man även få hjälp med bolån.

Privatlån och bolån skiljer sig åt

Ett privatlån är ganska mycket enklare att jämföra rakt av då långivaren tittar på vissa bestämda kriterier så som årsinkomst, betalningsanmärkningar, lånebelopp och löptid, kreditbetyg osv för att avgöra vad de kan erbjuda. När man ansöker om ett lån via en låneförmedlare så skickar man in sin ansökan och alla anslutna långivare tittar på ansökan och bestämmer rakt av de kan ge dig för lån, vilken ränta osv. Du kan då välja att låna eller att inte låna.

För bolån är det lite mer komplicerat eftersom det handlar om att förhandla och att lägga upp ett stort lån på bästa möjliga sätt. Du kan förhandla om räntan och sänka den en del om man ser till listräntorna och det kan gå att få ränterabatter av olika skäl, t ex om man samlat sina finanser hos en viss bank. Av dessa skäl kan man inte bara få en offert rakt av för bolån.

Det blir svårare för låneförmedlare att ha bolån i sitt utbud, just för att det krävs mer innan man kan komma fram till en slutlig offert för lånet. De kan inte bara skicka in din information och kreditupplysning och få ett direkt svar med en offert utan måste kontakta långivare för att diskutera och förhandla.

En del låneförmedlare förmedlar bolån

De flesta låneförmedlare har inte bolån som en del av sitt utbud och det har säkert att göra med att det är svårare och mer osmidigt att erbjuda detta. Dock är det ändå några aktörer som erbjuder denna tjänst också,  exempelvis Consector. För att det ska fungera krävs en lite annorlunda process än när man ansöker om och jämför privatlån hos en låneförmedlare.

Hur det fungerar att ansöka om ett bolån via en låneförmedlare kan variera en del beroende på vilken låneförmedlare det gäller. Det kan gå att skicka in en ansökan på ungefär samma vis som när man vill ta ett privatlån men det kan även vara så att du måste fylla i dina kontaktuppgifter och sedan bli uppringd av förmedlaren.

Oavsett vilken metod som används så blir slutresultatet ändå att det krävs en personlig kontakt mellan dig och låneförmedlaren, förmodligen via telefon. På så vis kan ni gå igenom lånet, eventuell bostad som ska köpas och annat som är viktigt för att kunna fixa ett bra lån. Den här personliga kontakten är en del av det som skiljer mellan privatlån och bolån hos låneförmedlare då privatlån inte kräver samma sak.

Ett bolån har många delar som måste bestämmas

Bolån är som sagt aningen mer komplexa än privatlån. Det är stora summor pengar som ska lånas under lång tid och det kräver mycket förberedelse och tanke. Du måste få reda på hur mycket du kan låna som mest som bottenlån (som mest 85 % av bostadens värde) och vad du sedan måste skaffa fram på annan vis, t ex genom kontantinsats eller topplån.

Du måste även fundera igenom ifall du vill ha rörlig ränta på lånet eller binda räntan. Det finns dessutom möjligheter att binda en del av lånet och ha en del rörligt, för att på så vis säkra upp lite samtidigt som man håller räntan lägre. Det finns en del sådana beslut att diskutera och sen gäller det även att kunna förhandla / pruta med banken och få ner räntan.

Det här med att förhandla om bolåneräntan kan vara lite lurigt och det är många som kunde ha fått en lägre ränta än de faktiskt fick, om det bara hade varit lite bättre på att pruta på sitt bolån. Förr i tiden var det ännu lurigare då den ränta som man kunde få skiljde sig ganska mycket från listräntan. Nu finns det krav på bankerna att visa en snittränta - ett snitt på vad folk faktiskt har fått för ränta den senaste tiden - vilket kan ge en fingervisning hur hög ränta man kan vänta sig.

Låt låneförmedlaren göra jobbet

Om man inte känner sig helt bekväm med att förhandla om räntan och att hitta en bra deal så kan just låneförmedlaren göra jobbet åt dig. Det är gratis att använda dem och de får sedan en viss provision från den långivare som du väljer om de lyckas förmedla ett lån till dig.

Att få den här hjälpen med att prata med banken kan vara skönt, speciellt om man inte är så insatt i bolån och vad som gäller. Då kan det vara trevligt att ha någon med mycket kunskap och erfarenhet som tar tag i situationen och leder dig framåt.

Man ska dock tänka på att detta inte är den enda fördelen med att ta hjälp av en låneförmedlare. Du har dessutom möjlighet att kontakta flera olika banker och med hjälp av låneförmedlaren kan du sålla bland dem för att hitta den bank som har bäst och billigast bolån. Du kan givetvis göra detta jobb på egen hand genom att kontakta flera olika banker men det är lite mer jobb.

En sak som är viktig att komma ihåg är att låneförmedlare samarbetar med vissa utvalda banker och långivare. De kontaktar inte alla och du kan inte fritt vilja vilka långivare som ska vara med i leken. Låneförmedlaren får bara sin ersättning från samarbetspartners så det är från dem du har möjlighet att få ett lån och det är från det utbudet man kan jämföra lån.

Det kan tänkas att en del banker som du tror skulle kunna erbjuda bäst ränta inte finns bland deras samarbetspartners. Det är givetvis inget enormt problem men något du bör veta om. När du tar kontakt med en låneförmedlare för att prata bolån kan du börja med att fråga vilka banker som de faktiskt samarbetar med inom detta segment.

Du kan sedan själv kontakta några ytterligare banker om du känner att det är någon eller några som kan ha bra pris på sitt bolån men som inte finns med i deras lista. Så länge du har denna begränsning i åtanke när du pratar med en låneförmedlare så ska du nog kunna få bra hjälp.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg