Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bynk lockar låntagare med ränterabatt

Fredag, 04 Augusti 2017

Det går en reklam på tv just nu för den ”moderna” långivaren Bynk där deras stora säljargument är att alla får en ränta på 3,95 procent oavsett hur mycket de lånar etc. Det låter bra och Bynk framställs även som en ny och smartare långivare som erbjuder en bättre tjänst än de gamla alternativen.

I reklamen finns till och med ett kort inhopp från tv-profilen Patrick Grimlund som är en av programledarna för tv-serien Lyxfällan, där hans jobb är att ordna upp ekonomin för folk som har satt sig själva i klistret och dragit på sig stora skulder. Han står där och säger ”Bynk - som en bank borde fungera”.

Vid en första anblick känns detta fräscht och intressant men om man tittar lite närmare så dyker några frågor upp. Det allra viktigaste är Bynks erbjudande om att alla får en ränta på 3,95 procent. När man ser reklamen så låter det som att deras affärsidé är att erbjuda en och samma ränta för alla i alla lägen, vilket låter intressant. Man vet vad man får för ränta och dessutom är 3,95 procent en bra ränta.

Dock verkar det som att detta inte alls är någon riktig ränta som de erbjuder utan bara en rabatt som man får de första två månaderna. De försöker alltså locka dig att låna hos dem genom att ge dig en ränterabatt i början av ditt lån. Efter dessa två månader så återgår räntan till den nivå som den skulle ha varit enligt din personliga utvärderning. Den normala räntan är troligen i de flesta fall märkbart högre.

Räntan hos Bynk inte lika bra som de försöker få det att se ut

Räntan hos Bynk bestäms nämligen genom att man tittar på din kreditvärdighet, lånebelopp och löptid och sedan ger en individuell ränta. Detta kallas för ”Bynkbetyg”, vilket får det att låta som ett unikt och spännande betyg, men det fungerar i princip exakt likadant hos alla långivare som erbjuder privatlån.

Bynk säger själva på webbsidan att räntan för de allra flesta hamnar mellan 4,95 och 17,55 procent. Detta innebär att du mycket väl kan få en ränta som är klart högre än 3,95 procent, som är den räntesats som de försöker locka dig med. När du tar ett lån på 2 – 12 år så är två månader med låg ränta inte speciellt mycket och det blir ingen markant rabatt.

Alla långivare ska även ha ett räkneexempel utskrivet på sin webbsida så att man kan få en uppfattning om kostnader osv. Om lägsta räntan är t ex 4,95 procent hos en långivare / bank är det inte ovanligt att de då har ett räkneexempel där exempelräntan är 5,95 procent eller liknande (alltså lite högre än lägsta räntan som man kan få och vanligtvis brukar man välja en räntenivå som många brukar få).

Hos Bynk har de dock valt att använda sin rabatterade ränta på 3,95 procent i sitt räkneexempel, vilket jag tycker känns som ett ytterligare sätt att försöka få folk att tro att de är billigare än de egentligen är. Eftersom den räntan huvudsakligen går att få i två månader som rabatt så är den inte direkt representativ för en normal ränta hos långivaren.

Bynkpoäng

Hos Bynk får du även poäng för att göra olika saker. Detta känns som en ganska modern grej, t ex att du får poäng när du kopplar Bynk till Facebook eller om du rekommenderar en vän att bli kund. De arbetar lite på samma sätt som ett företag som marknadsför ett onlinespel eller något annat sådant.

Denna typ av belöning finns kopplad till ganska många företag nu för tiden men på något sätt känns det lite mer tveksamt att ha det när man sysslar med lån. Jag klagar inte på att de erbjuder poäng när man betalar in extra på sitt lån eller om man betalar fakturor i tid och sådant, för det är ju bra saker som folk bör ägna sig åt, och det kan med fördel belönas.

Dock kan man ställa sig tveksam till att ge poäng bara för att man fortsätter vara kund, rekommenderar Bynk till en vän eller annat som på ett eller annat sätt lockar någon att ta ett lån eller låna ytterligare. Ett lån ska man inte ta i onödan och man ska vara försiktig när man lånar pengar då det kan vara kostsamt. Många drar på sig onödiga skulder och hamnar i skuldfällan, varför det känns lite mindre bra att uppmana / locka folk att låna och ge dem extra bonus när de nappar. Att aktivt belöna ett beteende som kan leda till ekonomiska problem är inte helt rätt.

Bynk är ingen riktig bank

Den lilla slogan som Bynk använder och försöker pränta i oss via reklamen (och Patrick Grimlund) är att Bynk fungerar som en bank borde fungera. Det låter ju fint men en viktig sak att tänka på är att det finns vissa kriterier för att en bank ska få kallas en bank. Ett av dessa kriterier är att man har både utlåning och inlåning, alltså att man lånar ut pengar men att man även har andra tjänster så som sparkonton, så att folk kan sätta in pengar. De flesta banker har även kreditkort, betalkort, olika typer av konton och gärna Internetbank kopplat till detta.

Bynk har inte dessa tjänster utan lånar endast ut pengar och dessutom har de inte ens några speciellt stora lån. Bynk är alltså inte en riktig bank även om de har ett namn som föreslår detta. De är endast en långivare. De lånar som mest ut 100 000 kr, att jämföras med de lite större långivare och riktiga banker som vanligtvis lånar ut upp till 350 – 500 000 kr.

Nu ska väl sägas att det inte är någon jättestor grej att de försöker se ut som en bank även om de bara är en långivare, men det är en sak av flera som Bynk gör som ser ut som försök att vilseleda konsumenterna. De vill verka bättre än de verkligen är. De paketerar sig själva som att de är moderna och har nya coola saker så som Bynkpoäng och Bynkbetyg och att de är en bättre bank än de gamla.

Dock är det väldigt lite av det som Bynk erbjuder som är speciellt nyskapande eller extra bra, så jag hoppas att folk inte blir för lurade av deras reklam och fina ”snack”. Allt är inte guld som glimmar brukar det ju heta och det gäller kanske även för denna långivare.

Dela denna artikel på Alltomlån.com